Αφιερωμα στην Εθνικη ομαδα του Βελγιου

Η συνταγη της επιτυχιας

Ενδιαφεροντα στοιχεια

  • Το Βελγιο θεωρειται ενα απο τα outsider για την κατακτηση του Παγκοσμιο Κυπελλου γι'αυτο και το γεγονος αυτο προσφερεται σε αποδοση πανω απο 20.00
  • Η ομαδα του Βελγιο θεωρειται μια απο τοης πιο ταλαντουχες του τουρνουα και αυτο χαρη στις εξαιρετικες ποδοσφαιρικες ακαδημιες που εχει δημιουργησει το κρατος εκει
  • Η μεγαλη απωλεια του Βελγιου είναι ο Cristian Benteke, ο τραυματισμος του οποιου αφηνει μοναδικο καθαροαιμο επιθετικο στην ομαδα τον Lukaku. 
  • Για τον προπονητη Marc Wilmots αυτο θα είναι το 4ο μουντιαλ στο οποιο συμμετεχει καθως εχει και 3 συμμετοχες σαν παιχτης.
  • Μια καλή επιλογη στοιχηματικά είναι να βγει πρωτος σκορερ της ομαδας ο Ρομελου Λουκακου, γεγονος που προσφερεται σε απόδοση πάνω απο 4.
  • Με το ζόρι επικρατησε με 1-0 το Βελγιο επι της Τυνησιας στο τελευταιο φιλικο προετοιμασιας της ομαδας με γκολ του Mertens στο 89' και ενω το ματς είχε 30 λεπτα διακοπη στο 1ο ημιχρονο λογω χαλαζοπτωσης
Μια χωρα, 2 γλωσσες και ενα ονειρο. Το ονειρο της κατακτησης του Παγκοσμιου Κυπελλου.
Αν και το Βελγιο χωρίζεται στους Φλαμανδογλωσσους που ζουν στα βορεια της χωρας και στους Γαλλοφωνους που ζουνε νοτια, οι ποδοσφαιριστες της εθνικης είναι ενωμενοι για εναν και μονο σκοπο.
Kαι όντας ο ορισμος της πολυεθνικότητας πολλοι πιστευουν ότι μπορει να πραγματοποιησει την πορεια που εκανε και η εθνικη Γαλλιας στο παγκοσμιο κύπελλο του 1998, όταν και το σήκωσε.
Οπως και οι Γαλλοι, μια ομαδα που περιειχε παιχτες με ρίζες στην Αφρικη και την Καραϊβικη έτσι και η βελγικη γενια του 2014 εχει και αυτη μια κοσμοπολίτικη αυρα. 
Ο αρχηγος της εθνικης ομαδας αλλα και της Μαντσεστερ Σιτι Vincent Kompany καθως και ο επιθετικός της Τσελσι Romelu Lukaku εχουν Κονγκολεζικη καταγωγή. Το ίδιο και ο θηριώδης Cristian Benteke που θα λέιψει απο το μουντιαλ λόγω τραυματισμου.

Ο Marrouane Fellaini ειναι Μαροκινής καταγωγής, ενω ο roukie Αdjan Januzai ναι μεν γεννηθηκε στο Βελγιο αλλα εχει ρίζες απο Αλβανια, Κοσοβο, Τουρκια και Σερβία και θα μπορουσε καλλιστα να παιξει στην εθνικη μια εκ των προαναφερθεισων χωρων.

Ο Dembele γεννήθηκε στο Βέλγιο μετά την μεταναστευση του πατέρα του από το Μαλί. Καταγωγή για την οποια εχει δηλώσει την περηφανεια του
Και ενώ ο 26χρονος θεωρεί τον εαυτό του Βέλγο πιστευει ότι αυτη η μίξη των πολίτισμών μεσα στην ομαδα εχει κάνει δώσει εναν ακρως ενδιαφερον τόνο στην εθνικη ομαδα.

Και ενω οι παιχτες παραμενουν ενωμενοι, οι συνεντευξεις τυπου της ομαδας δινονται συνηθως ξεχωριστά, μια στα Φλαμανδικα και μια στα Γαλλικα.
Ο αρχηγος της Αρσεναλ Thomas Vermaelen  μιλάει στον τυπο στα Φλαμανδικα, ενω ο μεσος της Ζενιτ  Axel Witsel του οποιου ο πατερας ήρθε στο Βελγιο απο την Μαρτινίκα ενα νησι της Καραϊβικής, θα πει την γνωμη του στα Γαλλικα. 
Ομάδα
Αλλα οι διαχωρισμοι σταματουν εδώ. Στο γηπεδο αυτοι οι ποδοσφαιριστες εχουν γίνει ενα δινοντας μας μια απο τις πιο πολλα υποσχόμενες φουρνιες βελγων ποδοσφαιριστων μετά την παρουσια της εθνικης ομαδας στα ημιτελικα του παγκοσμιου κυπελλου του 1986 στο Μεξικό.
Αλλα ο δρομος για να φτασει η εθνική ομαδα μεχρι εδώ δεν ήσταν στρωμενος με ροδοπέταλα, μιας και το Βελγιο απετυχε να συμμετασχει στα τελευταια 5 παγκοσμια κύπελλα και μονο μια ριζικη αναδιαρθρωση του συστηματος παραγωγής ποδοσφαιριστων θα την επετρεπε να μην μεινει πίσω σαν χωρα, ποδοσφαιρικα.

"Πριν 13 χρόνια η Βελγικη Ποδοσφαιρικη Ομοσπονδια αποφασισε να επανοργανώσει Προγραμματα Ποδοσφαιρου και να τοποθετησει  και λειτουργησει σε καθε περιφερεια  και απο μια ακαδημια ποδοσφαιρου υψηλου επιπεδου", ειπε σε μια προσφατη συνεντευξη του στο CNN ο υπευθυνος κόουτς των μικρων εθνικών  Michel Bruyninckx, του οποιου το κυριο μελημα ήταν πως οι νεαροι ποδοσφαιριστες θα χρησιμοποιουν περισσότερο το μυαλό από τα ποδια τους, εφαρμόζοντας ρηξικελευτες μεθοδους προπονησης.
"Σε συνεργασια με ολα τα πανεπιστημια της χωρας και μετα από μελέτη της στρατηγικής αλλων χωρών η Βελγικη Ομοσπονδια Ποδοσφαιρου κατεστρωσε ενα πλανο με νεες μεθοδους προπονησης που θα επρεπε να ενσωματωθουν αρχικά στις  ακαδημιες της ομοσπονδιας και σιγα σιγά και στις ιδιες ακαδημιες των ομαδων "
"Το ίδιο σημαντικο θεωρηθηκε και απο το Υπουργειο Παιδειας το ζήτημα και ετσι συμφωνησε στο να δημιουργηθει ενα προγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων με κυριο μέλημα να αυξηθουν οι ώρες προπονησης εβδομαδιαιως.
"Αυτο σημαινε ότι οι νεαροι ποδοσφαιριστες θα είχαν 20 ώρες προπονηση εβδομαδιαιως χωρίς να τιθεται σε κίνδυνο η σχολική τους εκπαιδευση."
"Η δομή, η οργανωση και η ζωη μεσα σ'αυτες τις ακαδημίες, τσεκάρονταν ανα τακτα χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να ελέγχονταν ότι το πρόγραμμα θα βγαζε επαγγελματιες ποδοσφαιριστες  ή νεαρούς με υψηλα επίπεδα μορφωσης"
Προγραμμα Νέων
Το προγραμμα είχε τεραστια επιτυχία. Η Άντερλεχτ μπορει και στεκεται επάξια στο Champions League κατεβαζοντας 11άδα με μέσο όρο ηλικίας τα 22,5 χρόνια.
Οι βελγικες ομαδες νέων τόσο σε επιπεδο εθνικών όσο και σε επίπεδο συλλόγων κυριαρχουν στην Ευρωπή. Πρόσφατα η εθνικη ομαδα του Βελγιου κατω των 21 επικρατησε της αντιστοιχης Ιταλικης με 3-1 
Αντερλεχτ εχει κερδίσει 5 απο τα 8 τελευταια πρωταθλήματα νεων και πολλα σπουδαια ευρωπαϊκα τουρνουα οπως τα Viareggio, Aegon Future Cup και Premier League Cup" προσθεσε ο Bruyninckx.
"Η ενσωματωση τόσων νεων ποδοσφαιριστων στην πρωτη ομαδα είναι η απόδειξη της επιτυχιας που συντελειται στο Βελγιο. Κυρίως ο Youri Tielemans, ο 16χρονος μέσος της Αντερλεχτ, που εχει εκπλήξει ολους με την παρουσία του φέτος είναι προϊον αυτης της στρατηγικής"
Ενας ακόμα παιχτης προϊον αυτου του συστήματος είναι και ο Adjan Januzaj, o oποιος εθελξε και αυτος με την παρουσια του φετος με την φανελα της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αποτελεσμα ο Βιλμοτς να "αναγκαστει" να τον καλέσει αν και υπήρχαν καποιες ανησυχιες για το αν θα εδενε με τους υπολοιπους παίχτες.

Παγκοσμιο Κύπελλο Βραζιλιας

Με το παγκοσμιο κυπελλο να εχει μολις ξεκινήσει και την ομαδα του Βελγιου να δίνει το πρωτο της ματς σε λίγες μερες, λίγα πραγματα μπορουμε να πουμε. Το μονο σίγουρο παντως είναι ότι και να μην τα πάει καλα στην Βραζιλια αυτή η φουρνια των παιχτών, το μονο σίγουρο είναι ότι το μελλον της ανήκει και θα κάνει μεγάλα πραγματα στις προσεχεις διοργανώσεις.

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου