Αφιερωμα στον Thomas Vermaelen


Πριν ακομα γινει η μεταγραφη του Thomas Vermaelen στην Αρσεναλ εναντι 10 εκατομυρίων λιρών το καλοκαιρι του '09, ο πρωην αρχηγος των κανονιων Tony Adams προειδοποιησε: "Δε νομιζω οι παιχτες της Αρσεναλ να θελουν ακομα έναν κοντο". Αλλα παρόλο που είναι μολις 1,77 ο Thomas Vermaelen εχει αποδειξει ότι είναι ενας αμυντικος "υψηλου" επιπεδου.


Με τη φανελα του Αγιαξ
Απόφοιτος της φημισμενης ακαδημιας του Αγιαξ, ο Vermaelen εκμεταλλευτηκε εναν δανεισμο του στην Βααλβαϊκ για να δειξει την αξια του, πριν γινει βασικος για την ομαδα του Αμστερνταμ την σεζόν 2005-06. Παιζοντας διπλα στον Johnny Heiting, που αγωνιζεται για την Εβερτον τωρα, ο Vermaelen συνεχισε να βελτιωνεται σαν ποδοσφαιριστης και πανηγυρισε 2 συνεχόμενα κυπελλα Ολλανδιας με την φανελα του Αγιαξ, τις σεζον 2006 και 2007.  

Εχοντας ήδη κάνει το ντεμπουτο του με την φανέλα της Εθνικης Βελγιου το 2006, η φημη του Vermaelen μεγαλωνε ολοένα και περισσότερο, με αποτελεσμα την κληση απο την Αρσεναλ για να συζητησουν την αποκτηση του όταν ο Κολο Τουρε πήρε μεταγραφη για την Μαντσεστερ Σιτυ, το καλοκαιρι του 2009. Μετα απο μια παρατεταμενη περιοδο διαπραγματευσεων, η αφιξη του στο club οριστικοποιηθηκε στις 19 του Ιουνη. 

Αν και ο Τονυ Ανταμς εξεφρασε την ανησυχια του για το σχετικα μικρο του ύψος για την θεση του κεντρικου αμυντικου, ο Vermaelen γρηγορα εντυπωσιασε φοραντας τα ερυθρολευκα, σκοραροντας μαλιστα και στο ντεμπουτο του με την φανελα της Αρσεναλ στην Premier League στο 6-1 εναντιον της Εβερτον. Μαλιστα μετα από τα 8 πρωτα  παιχνιδια της σεζόν ήταν ο πρωτος σκορερ της ομάδας με 4 γκολ, εξασφαλίζοντας ετσι στα γρηγορα, μια θέση στην καρδια των φιλαθλων των κανονιερηδων. Όπου και παρεμεινε μεχρι και το τελος της χρονιας, πραγματοποιώντας μια καταπληκτικη πρωτη σεζον κατι που τον οδηγησε στο να ανακυρηχθει παιχτης της "καλυτερης 11αδας της Premier League".

Πανηγυριζοντας γκολ με την φανελα της Αρσεναλ
Δυστυχώς για τον παιχτη η επομενη σεζόν (2010-11) ήταν πολύ δυσκολη μιας και ειχε εναν μεγαλο τραυματισμο και αγωνιστηκε ετσι μόλις σε 5 ματς για την Premier League. Την επομενη σεζόν και 3η του στην ομαδα,  είχε περισσοτερη τύχη και  έγινε μαλιστα και δευτερος αρχηγος μετα την φυγη του Σεσκ Φαμπρεγκας. Τον Οκτωβριο του '11 υπέγραψε και την ανανεωση του συμβολαιου του με την Αρσεναλ. Το πολύ καλο παιχνιδι του Βελγου αμυντικου στον αερα, αποδειχτηκε ενας ασσος στο μανικι του Αρσεν Βεγκερ και βοηθησε στην πολύ καλη πορεια της ομαδας της Αρσεναλ την σεζόν 2011-12 καθως με τα πολυτιμα του γκολ εναντιον της Νιουκαστλ και της Εβερτον, οι κανονιερηδες μπορεσαν και ξεπερασαν την Τοτεναμ στο κυνηγι για μια θεση στο επομενο Champions League.  

Με την φανελα της Εθνικης Βελγιου
Η φυγη του Ρομπιν Φαν Περσι για την Μαντσεστερ εξασφαλισε στον Vermaelen την αρχηγεια της ομαδας για την σεζόν 2012-13, κάτι που αποδειχτηκε ομως απογοητευτικό για τον παιχτη μιας και εχασε τη θεση του στην αρχικη 11αδα λόγω μια σειρας συνεχομενων κακων εμφανισεων. Την φετινη σεζόν εχει πραγματοποιησει 22 μολις εμφανισεις σε όλες τις διοργανώσεις και δεν εχει σκοράρει κανενα γκολ. Παρόλα αυτα θεωρειται βασικο και αναντικαταστατο μελος της χρυσης φουρνιας του Βελγιου και βοηθησε τα μεγιστα στην αμυντικη γραμμη του Βελγιου στα προκριματικα βάζοντας τα θεμελια για την προκριση στα τελικα του Παγκοσμιου Κυπελλου της Βραζιλιας.

Δυνατα σημεια: Γρηγορος, αποφασιστικος, δυνατος, ο Vermaelen είναι ενας εξαιρετικος αντιπαλος. Παρα το σχετικα μικρο του ύψος είναι εξαιρετικος στο ψηλο παιχνιδι και αντιλαμβανεται και διαχειριζεται πολύ καλα τις επικινδυνες καταστασεις στην αμυνα. Βοηθα στην κυκλοφορια της μπαλας και αν και αμυντικος σκοράρει αρκετα συχνα.
Αδυναμια: Ο Βελγος μπορει να βρεθει πολλες φορες εκτος θεσης αν κανενας δεν τον καλυψει στις συχνρες επελασεις του στην επίθεση.
Στυλ: Στιβαρος, αφοσιωμενος, ασυμβιβαστος, ενας αμυντικος γενικα που αρεσκεται στο σκληρο παιχνιδι.
Εχουν πει γι'αυτον: "Ηξερα ότι ο Thomas Vermaelen ειναι ενας πολύ καλος ποδοσφαιριστης, αλλα δεν μπορεις ποτε να πεις κατι με σιγουρια αν δεν τον δεις να αγωνιζεται στην Αγγλια. Τοτε μονο μπορεις να πεις αν είναι ετοιμος τόσο ψυχολογικα όσο και σωματικα. Ήταν μια μεγαλη εκπληξη για μας, καθως ο τυπος ήταν μεχρι στιγμης εξαιρετικος". Αρσεν Βεγκερ, Απριλιος του 2010

Trivia: Το παρατσουκλι που του εχουν δωσει οι φιλαθλοι της Αρσεναλ ειναι το 'The Verminator" παραφραζοντας το Terminator απο την ομωνυμη ταινια του Χολυγουντ.



Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου