Βέλγικα Play-off:Το πιο πολυπλοκο ποδοσφαιρικο συστημα play-off

Με αφορμη την εναρξη των  Play off του Βελγικου Πρωταθλήματος την Παρασκευη που μας ερχεται ας δουμε λίγο το τι ισχυει σ'αυτα






























Τα τελευταια χρόνια πολλες ομοσπονδιες ποδοσφαιρου, εχουν προσπαθήσει να τραβήξουν την προσοχη του κοσμου προς τα πρωταθληματα τους, αναδιοργανώνοντας την δομη τους. Οι Ολλανδοι εισήγαγαν play off για τις ομαδες που εφταναν πολύ κοντα στον  τίτλο του πρωτάθληματος και αυτα τα play off θα καθόριζαν ποιος θα έπαιρνε τον τιτλο, καθως και την σειρα των ομαδων στα Champions League και Europa League. Λόγω της κατακραυγης του φίλαθλου κόσμου τα play off αυτα καταργήθηκαν μετα απο 3-4 σεζόν. Στην Σκωτία εφαρμόστηκε το ονομαζόμενο "Τhe split" οπου αφου ολες οι ομαδες έπαιζαν μεταξύ τους 3 φορες τότε χωριζόταν σε 2 ομιλους, σ'εναν με τις πρωτες 6 και σε αλλον με τις 6 τελευταιες της κανονικης διαρκειας. Σε καθε όμιλο οι ομαδες παιζαν ολες μεταξύ τους μολις 1 φορα για να καθοριστει ο πρωταθλητης, οι ομαδες που θα βγαιναν στα ευρωπαϊκα κυπελλα και ποιες ομαδες θα πέσουν.   Στο Ισραήλ ανέβασαν τον αριθμο των ομαδων της πρωτης κατηγορίας σε 16 και με εναν διαχωρισμο σε 3 γκρουπ play off κρινουν την καταταξη του πρωταθλήματος. Με τον συγκεκριμενο τροπο διεξαγωγης του πωταθλήματος μπορεσε και πήρε το πρωτάθλημα η Χάποελ Τελ Αβιβ ξεπερνώντας την Μακάμπι Χάιφα η οποια βρισκοταν στην 1η θεση του πρωταθλήματος σχεδον ολοκληρη την σεζόν αλλα κατέρρευσε στα play off. Στην Τουρκια αλλαξαν τον τροπο διεξαγωγης της 3ης και της 4ης κατηγορίας ενω στην Ιρλανδια και την Βόρεια Ιρλανδια μειωσαν τον αριθμό των ομαδων της 1ης κατηγορίας... 

Όλα μοιαζουν πολύπλοκα και δυσκολονόητα αλλα δεν είναι τίποτα μπροστα στον τρόπο διεξαγωγής του Βελγικου πρωταθλήματος. Στο Βέλγιο διαμαρτυρονταν για την κακη πορεία των ομαδων στα ευρωπαϊκα κύπελλα. Οι μεγάλες ομαδες εριχναν το σφαλμα για την κακή πορεια τους στο οτι είχαν να παιξουν πολλα ματς με υποδιέστερους αντιπάλους, ματς στα οποια οι παιχτες δεν μαθαιναν κατι καινουργιο ενώ μ'αυτο τον τρόπο το Βελγικο πρωταθλημα δεν γινόνταν καθόλου ελκυστικο στο να ερθουν καλοι ξενοι ποδοσφαιριστες να παιξουν σ'αυτο.Το Βελγιο ειχε ενα πρωτάθλημα 18 ομάδων για πολλα χρόνια και ξαφνικα αυτό δεν ήταν καθόλου μα καθόλου καλό. Οι μεγάλες ομάδες ένιωθαν ότι ήταν χάσιμο χρόνου αλλα και χρηματων να παίζουν με ομαδες του τύπου FCV Dender EH, AFC Tubize, KSV Roeselare... Μειώνοντας τον αριθμό των ομαδων σε 16 στην 1η κατηγορια ήταν μια πρωτη λύση και για να αυξηθουν οι αναμετρήσεις αναμεσα στα κορυφαια club της χωρας, δημιουργήθηκαν τα play off.  Aλλα η δημιουργία τους δεν ήταν αυτο που θα ελεγε κανεις επιτυχία. Είναι τόσο πολύπλοκα που ακομα δεν εχουν καταφέρει να τα καταλάβουν ορισμενοι φίλαθλοι.  Καθως τα play off ξεκινάνε αυτη την Παρασκευη που μας ερχεται θα προσπαθησω να τα εξηγήσω. Μην με κατηγορήσετε αν ακομα και μετα την αναλυση δεν καταλάβετε  το πως διεξαγονται.

1)Το πρωτο κομματι του πρωταθλήματος είναι το κανονικο οπου ολες οι ομαδες παιζουν μεταξύ τους μια εντος εδρας και μια εκτος. Αυτο σημαινει 30 παιχνιδια. Μετα το περας των 30 παιχνιδιων η καταταξη των ομαδων στην βαθμολογία ειναι αυτη βαση της οποιας γινεται ο διαχωρισμος των play off.
2) Οι πρωτες 6 ομαδες της κανονικης διαρκειας του πρωταθλήματος, πάνε στον ομιλο που ονομαζεται Play off I. Aυτα είναι τα play off που αποφασίζουν τον Πρωταθλητη, τον Δευτεραθλητη (ο οποιος επισης πηγαινει στα προκριματικα του Champions League), και μια απο τις θεσεις του Europa League. Στα play off I οι ομαδες παιζουν μεταξυ τους απο 2 παιχνιδια, ενα μεσα και ένα έξω. Αυτο σημαινει ότι καθε ομαδα παιζει 10 παιχνιδια. Οι ομαδες ξεκινουν τα play off με τους μισους πόντους απ'όσους τελειωσαν το πρωτάθλημα. Δηλαδή αν μια ομαδα τερματισε με 66 ποντους θα μπει στα play off I με 33 βαθμους. Αν η διαιρεση των βαθμων με το 2 δεν είναι ακεραιος αριθμος τότε στρογγυλοποιειται προς τα πανω (πχ 61 βαθμοι στην κανονικη διαρκεια, δεν γινονται 30, 5 αλλα 31 στα Play off I).  O νικητης των Play off I ειναι ο πρωταθλητης Βελγιου, ο 2ος πηγαινει στα πορκριματικα του Champions League, ο 3ος στα προκριματικα του Europa League και ο 4ος παιζει μαζί με το νικητη των Play off IΙ για ενα ακομα εισιτήριο για το Europa League. 

3) Oι ομαδες που τερματιζουν απο την 7η μεχρι και την 14η θεση της κανονικης διαρκειας του πρωταθλήματος πανε στα Play off IΙ. Αυτα τα Play off χωριζονται σε 2 ομιλους. Οι ομαδες που τερματισαν στις θεσεις 7,9,12,14 πανε στο group A των Play off IΙ, ενω οι ομαδες που τερματισαν στις θεσεις 8,10,11 και 13 πανε στο group B των Play off IΙ. Και στα 2 γκρουπ οι ομαδες παιζουν μεταξυ τους 2 ματς, εντος και εκτος κατι που σημαινει 6 ματς. Στα συγκεκριμενα Play off , οι ομαδες ξεκινανε με 0 βαθμους.
Οι νικητες και των 2 γκρουπ παιζουν μεταξυ τους στου τελικους των Play off IΙ, εντος και εκτος προσθετωντας αλλα 2 ακομα ματς στα Play off. Ο νικητης των μεταξυ τους ματς είναι ο νικητης των Play off IΙ. Αυτη η ομαδα παιζει με την 4η απο τα Play off I για να κριθει ποιος θα παρει το 4ο εισητηριο για τα ευρωπαικα κυπελλα.  Ο νικητης θα βγει παλι μετα απο διπλες αναμετρησεις, κατι το οποιο προσθετει άλλα 2 ματς στο συνολο του πρωταθλήματος. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην περιπτωση που οι 3 πρωτοι έχουν κερδίσει το κύπελλο, τότε ο 4ος προκρινεται αυτοματως στο Europa League και στα μπαραζ με το νικητη των Play off IΙ μπαινει ο 5ος των Play off I.

4)Ο 15ος και ο 16ος της καταταξης της κανονικης διάρκειας παιζουν τα Play off IΙΙ. Οι ομαδες παιζουν στην ουσια μεχρι και 5 ματς και θα νικήσει αυτη η ομαδα που θα μαζέψει τους περισσοτερους πόντους. Τα ματς ειναι 3 στην εδρα του 15ου και 2 στην εδρα του 16ου ξεκινώντας την σειρα απο την εδρα του 15ου , ο οποιος προμοταρεται και με  3 βαθμους. Η ομαδα που χάνει τα Play off IΙΙ, πεφτει απ'ευθειας και στην θεση της ανεβαινει άμεσα η πρωταθλήτρια ομαδα της 2ης κατηγορίας. Ο νικητης των στην Play off III, δεν έχει σωθει ακόμα καθώς θα πρεπει να μπει σε καινουργια Play off με 3 ομαδες της 2ης κατηγοριας.Απο αυτα τα καινουργια Play off, ανεβαινει στην 1η κατηγορία μονο η νικητρια ομαδα. Θα πρεπει να σημειωθει, χωρις να είμαι σιγουρος οτι αν μετα απο 5 ματς οι ομαδες των Play off III, τερματισουν με τους ιδιους βαθμους, τοτε νικητρια ομαδα θεωρειται αυτη που τερματισε στην 15η θεση της κανονικης διαρκειας. 

5) Οι 3 ομαδες απο την 2η κατηγορια που μπαινουν στα playoff με τον χαμενο των Play off III, ειναι οι νικητριες ομάδες των 3 "περιοδων" του πρωταθληματος. Το πρωταθλημα της 2ης κατηγοριας, (το οποιο μετρα 18 ομαδες) χωριζεται σε 3 περιόδους (θα ονομαζουμε ετσι πλεον αυτα τα μινι πρωταθλήματα), μια 10 αγωνων και 2 των 12 αγωνων η καθεμια και οι νικητριες ομαδες αυτων των περιόδων του πρωταθλήματος προκρινονται για τα μπαραζ ανοδου με τον χαμενο των Play off III. Στην ουσία είναι πολύ πιθανο η πρωταθλήτρια ομαδα που ανεβαινει αυτοματα, μα εχει νικήσει τουλαχιστον μια απο τις 3 περιόδους, ή η ομαδα που τερματισε 2η ή 3η να εχει κερδισει και αυτη τουλαχιστον 1 απο τις 3 περιοδους. Σ'αυτην την περίπτωση η ομαδα με τους περισσοτερους βαθμους που δεν εχει κερδισει ομως καποια περίοδο, προκρινεται για τα Play off. Για παραδειγμα αν η πρωταθλήτρια ομαδα εχει κερδίσει 2 περιοδους τότε η 2η και η 3η ομαδα του συνολικου πρωταθλήματος προκρίνονται για τα Play off (και αν καποια απο αυτες εχει κερδισει μια περιοδο τότε η 4η της κανονική καταταξης προκρινεται για τα Play off κι αυτη.).
Κατανοητό, έτσι; 
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια: