FC United of Manchester. Όταν από το μισος, προκυπτει κάτι πραγματικα ομορφο!


Ο
λα τα εισιτήρια, ειχαν πουληθει για το παρθενικο ματς της FC United of Manchester με την Μπενφικα (πιο συγκεκριμενα με τα δευτερα της Μπενφικα) στο νεοσυστατο γηπεδο της, το Broadhurst Park.  Αυτη είναι μια απλή δηλωση για το συγκεκριμενο γεγονος αλλα θα πρεπει να κανουμε μια παυση  και να το πιασουμε το στόρι από την αρχή. Ποια είναι η FC United of Manchester;

Η FC United ειναι η ομαδα που δημιουργηθηκε απο οπαδους της Μαντσεστερ γιουνάιτεντ οι οποιοι εναντιωνονταν στην αγορα της ομαδα τους από τον Malcom Glazer και στο οικονομικο αδιεξοδο που θα οδηγουνταν η ομαδα απο αυτη την εξαγορα μιας και ο Glazer θα δανειζονταν για να τα καταφερει.   



Οι τιμες των εισητηριων είχαν αρχισει ήδη να ξεφευγουν ενω μετα την αποκτηση του πλειοψηφικου πακετου από τον Αμερικανο μεγαλομετοχο υπήρξε περαιτερω αυξηση. Απο συζητησεις που εγιναν σε μια pub στο Στρεντφορντ και σ'ενα εστιατοριο στο Ρασχολμ καθως και σε μια μαζικη συναντηση στο Apollo Venue του Μαντσεστερ, οι αντιφρονουντες οπαδοι αποφασισαν να δημιουργησουν μια δικια τους ομαδα. Την δικια τους United. 10 χρονια μετά η συγκεκριμενη ομαδα εχει κερδισει 4 ανόδους ενω πλέον εχει και το δικο της ιδιοκτητο γηπεδο αξιας 6,3 εκατομμυρίων λιρών!!!

Oι φιλαθλοι οι οποιοι ειχαν ήδη μπει στην διαδικασια των ακριβων εισητηριων, της εξαναγκασμενης παρακολουθησης των ματς καθιστοι καθως και της συνεχους αυξανομενης "θεατροποιησης" της Premier League και της εκμεταλλευση τους από τους ιδιοκτητες-επενδυτες, εκαναν σαφές ότι αν ποτε θα ειχαν ενα δικο τους γηπεδο θα ήθελαν να είναι ορθιοι και να τραγουδουν σε αυτο. Ετσι όταν αποφασισαν να χτισουν το γηπεδο της ομαδας αποφασισαν να εχουν κερκιδες ορθιων τόσο στο ενα πεταλο όσο και στην κεντρικη κερκιδα μπροστα από τις θεσεις των καθιμένων ακριβως όπως ήταν και οι παλιες κερκιδες του Ολντ Τραφορντ. Η ξυλινη επένδυση στο εξωτερικο μερος του γηπεδου είναι σαφη αναφορα στο σιδηροδρομικο backround της ομαδας και την ομαδα των σιδηροδρομικών του Newton Heath από την οποια προηλθε η Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ.
 Η ξυλινη επενδυση στο εξωτερικο του  Broadhurst Park που αναφερεται στις ριζες της ομαδας και πιο συγκεκριμενα στην σιδηροδρομικη ομαδα του Newton Heath απο την οποια προηλθε η Μαντσεστερ Γιουναιτεντ. Φωτογραφια: Steve Allen/Manchester Evening News

H ιδια προσοχη στις λεπτομερειες διατρεχει όλο τον οργανισμο της FC United κατι το οποιο ειναι χωρις αμφιβολια εκπληξη για αυτους που χλευαζαν την ιδεα της δημιουργιας αυτης της ομαδας. Αναμεσα σε αυτους ήταν και ο σερ Αλεξ Φεργκιουσον ο οποιος ελεγε υποτιμητικά ότι αυτοι οι φιλαθλοι "την εχουν δει" και υπερτιμουν τους εαυτους τους με το συγκεκριμενο εγχειρημα.

Οι φιλαθλοι της ομαδας τραγουδουν: "Glazer, wherever you may be, you bought Old Trafford but you can’t buy me" αλλα ο αρχικος θυμος τους απεναντι στον αμερικανο μεγαλοεπενδυτη εχει αρχισει να σβηνει, δινοντας την θεση του στην δημιουργικη ενασχοληση με την FC United και στο πως θα κανουν τα πραγματα σωστά απο'δω και περα.
"Φυσικα και εχουμε ακομα το κινητρο να βρισκομαστε απεναντι σε πραγματα τα οποια θεωρουμε ότι δεν εχουν θεση στο ποδοσφαιρο" λεει εκ των ιδρυτικων στελεχων και τζενεραλ μανατζερ της ομαδας Άντι Γουολς. "Αλλα πλεον όχι με διαμαρτυρίες και διαδηλωσεις αλλα με αλλο τροπο. Δημιουργικα! Σημερα 10 χρονια μετα το ξεκινημα, καλωσοριζουμε την Μπενφικα στο καινουργιο μας γηπεδο και εχοντας κερδισει την ανοδο στην Conferance. Ωρες ωρες τσιμπιεμαι για να καταλαβω ότι δεν είναι ονειρο. Είναι η αληθινη δυναμη των ανθρωπων " συμπληρωνε ο Γουολς λιγο πριν το φιλικο με την Μπενφικα  στο παρθενικο ματς στο Broadhurst Park.

Οι αντιφρονουντες φιλαθλοι της United το 2005 θα μπορουσαν να ακολουθήσουν καποια από τα παραπλησια μοντελα που ειχαν δημιουργηθει απο φιλαθλους οπως πχ αυτα της Γουιμπλεντον, της Εξετερ Σιτι καθως και του τραστ των φιλαθλων της Σουόνσι οι οποιοι κατεχουν το 21% του πλειοψηφικου πακετου μετοχων της ομαδας της Premier League και εξελεγουν αντιπροσωπο τους στην διοικηση της ομαδας 

Oι ιδρυτες ομως της FC United πήγαν το εγχειρημα τους ακομα παρακατω δημιουργόντας στην ουσια μια ομαδα στην οποια ολα τα μελη είναι ισοτιμα και ο καθενας εχει λόγο στα κοινα της ομαδας. Ενας από τους κυριους και πρωταρχικους στοχους της ομαδας ήταν  να ωφελήσουν την τοπικη κοινωνια κατι το οποιο επρεπε να γίνει, μιας και υπαρχαν αρχικα αντιδρασεις απο τους τοπικους αρχοντες της περιοχης στην οποια θα χτιζόνταν το γηπεδο.

Η συνεργασια με την Μοston Juniors την ομαδα της περιοχής στην οποια η FC United παραχωρει μερος της χρησης του γηπεδου, είναι μερος αυτης της βοηθειας που θελει να δωσει η FC United στην τοπικη κοινωνια. Ο προεδρος των Moston Juniors δηλωσε ότι τετοιες εγκαταστασεις ουτε που θα μπορουσε να φανταστει ότι θα ειχε ποτε η ομαδα του.  Η FC United είναι επίσης υποχρεωμενη βασει του καταστατικου της να ενθαρρυνει περαιτερω συμμετοχη της τοπικης κοινωνιας στο ποδοσφαιρο καθως και σε αλλα αθληματα καθως επίσης και να συνεργαζεται με σχολεια, κολλεγια και τοπικους οργανισμους και last but not least να βοηθαει τους νεους οι οποιοι παλευουν να βρουν μια δουλεια ή θελουν να εχουν ενα μερος για να γυμναστουν.
FC United of Manchester
 Ο κυριος στοχος της FC United ειναι να βοηθαει την τοπικη κοινωνια και να δουλευει με σχολεια, κολεγια και κοινωνικους οργανισμους. Φωτογραφια: Steve Allen/Manchester Evening News





"Το μοτο "Eνα μελος, μια ψήφος" είναι η θεμελιωδης αρχη του ποιοι ειμαστε και νομιζω ότι αυτο είναι που θα μας κρατησει σταθερους στις αρχες μας ", λεει ο Mπράουν εκ των ιδρυτικων στελεχων της ομαδας. "Τα μελη θετουν τους κανονες, εκλεγουν αμεσα για την διοικηση και μας κρατουν στον δρομο των πρωταρχικων στόχων που εχουν τεθει από το club".
O Mπράουν είναι περηφανος και για το θεμα της συλλογικης μετοχοποιησης μεσω της οποια η ομαδα μπορεσε και μαζεψε 2 εκατομμυρια λίρες για την ανεγερση του γηπεδου της χωρις να χρειαστει να χρειαστει να βαλει νερο στο κρασι της δημοκρατικης ιδιοκτησιας της ομαδας. Οι συγκεκριμενες μετοχές όντως παρεχουν ενα μερισμα στους κατοχους τους, το οποιο μετα την ανεγερση του γηπεδου και εφ'όσον η ομαδα παρουσιαζει εσοδα, θα μπορουν να το εξαργυρώσουν αλλα οι περισσοτεροι φιλαθλοι δεν το ειδαν σαν μια πιθανη επενδυση αλλα σαν ενα τροπο να συνεισφερουν στην ομαδα τους. 

Ο Σκοτ Φλετσερ μεγαλομετοχος της ANS μιας εταιριας μανατζμεντ η οποια το 2014 εκανε τζιρο 50 εκατομμυρίων λιρών, είναι φιλαθλος της FC United και παραδεχτηκε ότι συνεισφερε 6ψηφιο ποσο για το θεμα της συλλογικης μετοχοποιησης του γηπεδου παρόλα αυτα δηλωνει ευχαριστημενος με το να ειναι ενα απλο μελος με το δικαιωμα μιας ψηφου.

"Ειναι παραπλήσιο με μια φιλανθρωπικη δωρεα" εξηγει ο Φλετσερ ο  οποιος υπηρετησε για ενα διαστημα και στην διοικηση της ομαδας. "Αλλα το κεφαλαιο ειναι προστατευμενο και ο οργανισμος παραμενει ενα βιωσιμο μοντελο. Πιστευω ότι το μοτο "ενα μελος, μια ψηφος"ειναι απαραιτητο. Κανεις δεν θελει να συμβει εδω ότι συνεβει και στην Μαντσεστερ Γιουναιτεντ οπου η ψυχη της ομαδας πουλήθηκε προς οφελος των κεφαλαιουχων".
Τα 2 εκατομμυρια λίρες που μαζευτηκαν απο τους φιλαθλους εκαναν εφιχτο τον στοχο της ανεγερσης του γηπεδου και επετρεψαν στην FC United να δεχεται και προτασεις απο αλλες πηγες που επεζητουσαν και ωφελη από την προσφορα χρηματων. Η ποδοσφαιρικη ομοσπονδια της Αγγλιας, που διανεμει κομματι της διαφημιστικης πιτας των τηλεοπτικων δικαιωματων, συνεισφερε 150 χιλιαδες λίρες για το γήπεδο και 500 χιλιαδες λίρες για την ανεγερση δικτυου 3G καθως και των βοηθητικων γηπεδων περιξ του γηπεδου. Το υπουργειο αθλητισμου της χωρας συνείσφερε και αυτο απο'την πλευρα του 918 χιλιαδες λίρες με την προυπόθεση πιο συγκεκριμενα περισσοτερες γυναικες και κοριτσια, νεοι ανθρωποι, ανθρωποι με κινητικα προβλήματα καθως και εθνικες μειονοτητες της τοπικης κοινωνιας  να ενθαρρυνθουν να ασχοληθουν περισσοτερο με τα σπορ.

Το συμβουλιο της πόλης του Μαντσεστερ είχε ήδη εγκρινει και πριν την απόφαση της ανεγερσης του γηπεδου, δημοτικα κονδυλια υψους 750 χιλαδων λιρών για την αναπτυξη της περιοχης του Μόρτον, μια υποαναπτυκτη περιοχη στα βορεια της πόλης καθως και αλλες 500 χιλιαδες λίρες για την εκχωρηση διαφημίσων στο γήπεδο για να επιτυχει αυτο που περιεγραφε σαν "μια επενδυση με τεραστια κοινωνικα αλλα και οικονομικα ωφέλη.

Ενας από τους εξυπνους τροπους που σκαρφιστηκαν στην FC United για να μαζεψουν χρηματα. Με 45 λίρες ο καθε φιλαθλος θα μπορουσε να γραψει το ονομα του ή το μηνυμα του σε ενα τουβλό και αυτο να αποτυπωθει για παντα στο νεοσυσταο γηπεδο.

Aλλα μικροτερα κεφαλαια προσπαθησαν να καλυψουν το έλλειμμα και ετσι μαζευτηκαν αλλες 460 χιλιαδες λίρες από δωρεες φιλαθλων και crowd-funding ενω μαζευτηκαν και αλλες 325 χιλιαδες από δανεισμο στην ουσια από φιλαθλους ξανα. Για να συμπληρωθει το παζλ της χρηματοδοτησης απαιτουνται αλλες 200 χιλιαδες οι οποιες αναμενονται να μαζευτουν μεχρι και το τελος του χρονου.Οι ιδιοι οι φιλαθλοι δηλαδη εδωσαν για το χτισιμο του γηπεδου τους κοντα στα 3 εκατομμυρια λίρες και μιλαμε για μια ομαδα με ιστορία μολις 10 ετών!!!

Η ιδια η διοικηση της FC United εχει επιβαλει ενα παγωμα περουσιακων στοιχειων τοσο για το γηπεδο οσο και για οτιδηποτε μπορει να εχει αξια για την ομαδα και ετσι με αυτο το παγωμα τα μελη-ιδιοκτητες δεν θα μπορουν να εχουν κερδη ο καθενας ξεχωριστα από καποια πιθανη πωληση στο αμεσο μελλον. Οποιοδηποτε πλεονασμα χρηματων υπαρχει θα διανεμεται αμεσα στην κοινωνια.

Το χτισιμο ενος γηπεδου ποδοσφαιρου, το ανεβασμα 4 κατηγοριων μεσα σε 10 χρονια, το πρωταθλημα της περσινης χρονιας και η ανοδος στην Conferance δειχνουν σημαδια μια διαρκους βελτιωσης για το Club. Ασυνηθιστα για τις ερασιτεχνικες ομαδες, η FC United παρεμεινε πιστη στον προπονητη που επελεξε από την πρωτη μερα τον Καρλ Μαργκινσον, παρολο που τις προηγουμενες σεζόν υπήρχε απογοητευση από την μη ανοδο της ομαδας, απογοητευση που σε αλλες ομαδες θα οδηγουσε σε απόλυση του προπονητη.

Ο Μαργκινσον, πρωην ποδοσφαιριστης της Ροδεραμ Γιουνάιτεντ, πρόλο που ειχε τα προσοντα ήταν εντελώς απειρος το 2005. Εχει επιδειξει αφοσιωση στα ιδανικα της ομαδας και μια συνεχη βελτιωση. Πλεον ειναι υπευθυνος για την πρωτη ομαδα, την δευτεερη ή οπως λενε και στην Αγγλια την Reserve team καθως και για την ομαδα κατω των 16 ετών. Εχοντας δουλεψει με τον Νταμιαν Χαγκς εναν ψυχολογο εξειδικευμενο στην αθλητικη ψυχολογια, ο μαργκινσον εξηγει ότι πλεον παιρνουν παιχτες βασει του χαρακτηρα και της συμπεριφορας τους, με απώτερο στοχο να φτιαξουν μια ομαδα με πολυ υψηλο συλλογικο πνευμα.


Ο προπονητης της FC United Kαρλ Μαργκινσον
 
"Ειναι μια υπεροχη ισορροπία" λεει ο Μαργκινσον. "Θελουμε ποδοσφαιριστες οι οποιοι να ειναι σιγουροι για τους εαυτους τους μεσα στο γηπεδο αλλα ταπεινοι και να εχουν τα ποδια τους στο εδαφος, εκτος γηπεδου. Ειμαι ενα εντελως διαφορετικο ατομο από αυτο του 2005. Εχω μαθει τοσα πολλα. Μας πήρε χρονο να βρουμε ισορροπία και σταθερότητα σαν ομαδα αλλα αυτο στο τελος είναι και αυτο που ελκυει τους παιχτες να ερθουν αλλα και να θελουν να παραμεινουν στην ομαδα μας".


O Tζερόμ Ράιτ,ο οποιος ήρθε στην ομαδα το 2006 μετα από μια απορριψη στα 16 του απο  την Ολνταμ, εχει ηδη 300 συμμετοχες με την ομαδα της FC United. Ο ιδιος λεει ότι τοσο σε αυτον αλλα και σε αλλους παιχτες εχουν ερθει προσφορες για να υπογραψουν σε αλλες ομαδες με πολλα περισσοτερα λεφτα από τις 150 λίρες ανα βδομαδα που παιρνουν από την ομαδα αλλα δεν φευγουν γιατι νιωθουν ότι εδω τους εκτιμανε περισσοτερο.

"Μου προσεφεραν χρηματα τα οποια θα μου αλλαζαν την ζωη," λεει ο Ράιτ χαζεύοντας το καινουργιο γηπεδο. "Αλλα πιστευω με όλη μου την καρδια ότι σε αυτο το γηπεδο θα εχω καλυτερες εμπειριες από το συνολο των υπολοιπων ποδοσφαιριστων".

Η Μπενφικα εχει ιδιαιτερο πρεστιζ για την ομαδα της Γιουνάιτεντ μιας και αυτη ήταν η αντιπαλος όταν η ομαδα του Ματ Μπασμπι σήκωνε το πρωτο ευρωπαϊκο τιτλο τον Μάιο του 1968. Η επαφη με την Μπενφικα εγινε από εναν από τους προπονητες της ομαδας τον Πωλ Μπράιτ, όταν η ομαδα κατω των 19 της Μπενφικα ήρθε περσυ να αντιμετωπίσει την Μαντσεστερ Σιτυ για τον θεσμο του Champions League των νεων. Ο Μπράιτ βοηθησε σε ότι ήθελαν την ομαδα νεων της Μπενφικα και αυτη για να επιστρεψει την χαρη αποφασισαν να δεχτουν στην προσκληση για το φιλικο με το οποιο στην ουσια θα εγκαινιαζονταν το νεο γηπεδο της FC United.

Στο συγκεκριμενο ματς μια από τις φιλαθλους η Μισελ Νουμαν φωναξε στον Μπράουν. "Δεν μπορω να σταματησω να κλαιω" του ειπε. Όταν την ρωτησε ο Μπράουν για ποιον λόγο αυτη εμεινε σκεπτικη για λίγα δευτερολεπτα, για να του αποκριθει τελικα: "Γιατι δεν μπορω να το πιστεψω ότι από τοσο μίσος και θυμο προεκυψε κατι τοσο ομορφο".


Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου