Δεν είναι τα «πολλά» χρήματα που κάνουν την διαφορά...Είναι τα «εξυπνα» χρήματα!

Ένα καταπληκτικο άρθρο για το πως αλλάζουν οι αποδόσεις από το ShadowBetCaster . Must read οπ'όλους όσους ασχολουνται με το στοίχημα
"Υπάρχει μια ιστορία ,πριν αρκετα χρόνια,οπου ενας θρύλικός oddsmaker του Las Vegas,που είχε και το δικό του μπουκάδικο ,έπαιρνε στοιχήματα για κάποιο αγώνα Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου. Κάποια στιγμή μέσα στο μαγαζί μπήκε ενας τύπος,οπου αφού κοιταξε τον πίνακα με τις αποδόσεις ,αρχιζε να φωνάζει δυνατά και με κάποια δόση ειρωνίας,οτι «δεν μπορούσε να πιστεψει το χαντικαπ» που υπήρχε εκεινη την στιγμή υπερ της μίας ομάδας. 
Με ακόμα δυνατότερη φωνη ρώτησε τον oddsmaker, αν θα μπορουσε να στοιχηματίσει δέκα χιλιάδες δολλάρια στο συγκεκριμένο χάντικαπ. 

«Φυσικά»,απάντησε ατάραχος ο oddsmaker, «και αν επιθυμείς »,συνέχισε,«μπορώ να δεχτω ακόμα περισσότερα χρήματα στην επιλογή σου».
 Ο παικτης τον κοιταξε για λίγο και επειτα τον ρωτησε αν θα δεχόταν ενα ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα,σε αυτήν την επιλογή.
 Ο oddsmaker εγνεψε καταφατικά το κεφάλι του. 
Λίγο αργότερα και ενώ ο φαφλατάς μεγαλοπαίκτης,ηταν ακόμα στο μπουκάδηκο,μπαίνει ενας ακομα παικτης και ποντάρει 300 δολλάρια στην αντίθετη επιλογή απο αυτή που πόνταρε ο μεγαλοπαίκτης τα 10.000 δολλάρια προηγουμένως. 
Ο oddsmaker δεχτηκε το ποντάρισμα και αμέσως μετακίνησε την «γραμμή» του χάντικαπ,της ομάδας που ο τελευταίος παικτης πόνταρε τα 300 του δολλάρια,κατά μισό πόντο. Ο φαφλατάς μεγαλοπαίκτης μόλις το ειδε ,ρωτάει με κάποια δόση εκνευρισμού τον oddsmaker:«Πονταρα 10.000 δολλάρια και δεν μετακίνησες το χάντικαπ,ποντάρει ο αλλος μολις 300 δολλάρια και εσύ το μετακινείς.Γιατι;» 
Ο oddsmaker του απαντάει χωρίς δισταγμό:« Γιατί σέβομαι την δική του αποψη για το παιχνίδι» 

Ο oddsmaker ηταν ο θρυλικός Μπομπ Μάρτιν και η χρονολογία ειναι κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970. 




 Η παραπάνω ιστορία,αν και μιας άλλης εποχής,την βρήκα αρκετά δυνατή όσο αφορα το μηνυμά της που έχει να κάνει με το λεγόμενο “εξυπνο χρημα” (sharp money) και την επίδραση του στην αυξομειωση τω αποδόσεων σε σχέση με τα υπόλοιπα χρήματα.
 Το χρήμα που αναγκάζει κάποιον μπουκεμεηκερ να μετακινήσει την απόδοση δεν ειναι κατα ανάγκη αυτό που ειναι και το περισσότερο ως αριθμος,αλλά μάλλον εχει να κάνει με το ποιος ποντάρει,τι ,ακομα και με αρκετά λιγότερα χρηματα,σε σχεση με τα συνολικά χρηματα που έχουνε πονταριστεί.
 Ειχα παραθέσει πριν λιγο καιρο στα σχολια του σαιτ του Τζιμάκου δύο βίντεο,οπου ενας senior trader της Πιννακλ ,εξηγούσε αυτο ακριβώς το πράγμα:Οτι η δουλειά τους ως traders, ειναι ειναι να παρακολουθούνε τα πονταρίσματα και τις επιδοσεις συγκεκριμένων λογαριασμών (profiling) και αν πληρουσανε τα κριτήρια για να χαρακτηριστούνε ως “sharp” οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί παικτών,τα πονταρίσματα τους είχανε αρκετά μεγάλο αντικτυπο στην μετακίνηση των αποδοσεων,σε σχέση με τα υπόλοιπα πονταρίσματα.(τα βιντεο μπορειτε να τα βρείτε στο τελος της αναρτησης).

 Την παραπάνω ιστορία επισης την βρήκα αρκετά διδακτική,τουλάχιστον οσο αφορα την στοιχηματική νοοτροπια που υπάρχει στην Ελλάδα και πως ο φαφλατάς φωνακλας τζογαδόρος (με τα κατα δηλωση τις περισσότερες φορες κερδη που υπάρχουν μόνο στην φαντασία του),αντι να περιοριστεί και να περιθωριοποιηθεί στο εγχωριο betting society,μάλλον κερδιζει το σεβασμό ,δειγμα ισως της στοιχηματικης «γκουρουιασης» που εχει ποτιστει επι τοσα χρόνια ο μεσος παικτης στην Ελλάδα. Αλλά αυτό ειναι μια αλλη ιστορία που ισως ασχοληθω σε μια αλλη μελλοντικη δημοσιευση. 


 Για την νοοτροπία πάνω στο στοίχημα που ειχε ο Μπομπ Μαρτιν και τις καινοτόμες τεχνικες του,οσο αφορα το bookmaking,που τελικά εφαρμόζονται ακομα και σημερα μπορείτε να διαβάσετε το εξαιρετικο:Diary of a Football Handicapper ,που εκτος των αλλων ειναι ενα ακρως ενδιαφέρων αναγνωσμα για οποιον αρέσκεται στις «στοιχηματικές ιστορίες»."

Τα βίντεο:

Μερος 1:


Μερος 2



Πηγη: http://shadowbetcaster.blogspot.gr/2014/01/blog-post_24.html
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου