Αφιερωμα στον Dries Mertens

O Dries Mertens ειναι ενας απο τους παιχτες-αποκαλυψη της φετινης Serie A
Ο ακραιος χαφ ξεκίνησε την καριερα του στην ομαδα της πόλης που μεγαλωσε την Stade Leouven στο Βελγιο και ήταν εκει οπου η Αντερλεχτ είδε το ταλεντο του επιθετικου μεσου και του προσφερε μια θεση στην ομαδα νεων της. Εκει οι προπονητες νεων της Αντερλεχτ ήταν πεπεισμενοι ότι ο Dries Mertens ήταν πολύ κοντος και δεν ήταν δυνατον να γίνει επαγγελματιας λόγω των φυσικων του προσοντων παρα τις εξαιρετικες ικανότητες στην τριπλα και στο σουτ.
Εξ'αιτιας αυτου του γεγονοτος, ο Mertens επρεπε να βρει μια άλλη ομαδα και ετσι πήγε στην Γανδη. Αλλα και στην Γανδη το προπονητικο τιμ είχε την ιδια αποψη με αυτο της Αντερλεχτ. Καλος παιχτης αλλα τα φυσικα του προσοντα δεν θα του επετρεπαν να κανει μια καλή καριερα. Ετσι η Γανδη τον δανεισε στην Eendracht Aalst της τριτης κατηγοριας του Βελγιου και στο τελος της σεζόν του απονεμηθηκε το βραβειο του "καλυτερου παιχτη της χρονιας". Παρ' όλα αυτα στην Γανδη ακομα δεν είχαν πειστει για το ταλεντο του Dries Mertens και επομενως ο παιχτης θα επρεπε να βρει μια νεα ομαδα για ακομα μια φορα. 

Mertens επελεξε αυτη την φορα να αφησει την χωρα του και να περασει τα συνορα της Ολλανδιας για να παιξει δανεικος για ενα χρονο (με option αγορας) για την AGOVV Apeldoom. H ομαδα της Β' κατηγοριας της Ολλανδιας μετα από ενα χρόνο πειστηκε και αγορασε τα δικαιωματα του επιθετικου χαφ απο την Γανδη το 2007. Ο πρωην προπονητης της Αντερλεχτ και της Φιτεσε  John van den Brom ήταν ο νεος προπονητης της AGOVV Apeldoom εκεινη την σεζόν και ο Mertens αυτοματα εγινε ένας από τους αγαπημενους του παιχτες. Κατω απο την καθοδηγηση του John van den Brom ο Μertens εγινε ο αρχηγος της ομαδας και την σεζόν 2008/2009 στον παιχτη απονεμηθηκε το βραβειο “Golden Bull”, το οποιο απονεμεται στο καλυτερο ταλεντο του πρωταθλήματος.

Ο Μertens με την φανελα της Ουτρεχτης
Τελικα εφτασε η στιγμή ο Mertens να πάει σε ενα μεγαλύτερο club μετα τις καταπληκτικες σεζόν που είχε με την AGOVV Apeldoorn. Ετσι ο Βελγος εξτρεμ πήρε μεταγραφη για την Ουτρεχτη και την Eredivisie το 2009 και εκει για ακομα μια φορα ο Μertens εγινε ενας απο τους αγαπημενους ποδοσφαιριστες των φιλαθλων λόγω των ικανοτητων του σε τριπλα και σκοραρισμα. Ανακυρηχθηκε δευτερος στο διαγωνισμο του "καλυτερου παιχτη της χρονιας", πίσω απο τον τωρινο παιχτη της Λιβερπουλ Luis Suarez που τότε αγωνιζόνταν με τα χρωματα του Αγιαξ. Κέρδισε επίσης εκεινη την χρονια το βραβειο David di Tommaso που απονεμεται στον καλύτερο παίχτη της Ουτρεχτης για την τρεχουσα σεζόν. Όλα τα κορυφαια ολλανδικα clubs ενδιαφερθηκαν για την αποκτηση του εκεινο το καλοκαιρι.

Αρχικως οι δημοσιογραφικες πηγες έλεγαν ότι ο παιχτης θα πάει στον Αγιαξ αλλα τελικα αυτος κατεληξε να υπογραφει συμβολαιο με την PSV Eindhoven όπου και πήγε πακέτο μαζί με τον συμπαιχτη του στην Ουτρεχτη  Kevin Strootman.Η Αντερλεχτ ενδιαφερθηκε επίσης για την αποκτηση του αλλα όπως και ο Αγιαξ δεν θελησε να πληρώσει το ποσο το οποιο και τους ζητηθηκε.Στα χρονια του στην PSV Eindhoven ο Mertens μετατραπηκε σε εναν από τους πιο αποδοτικους ποδοσφαιριστες της Eredivisie. Όχι μόνο σκόραρε πολλα γκολ για εξτρεμ αλλα ταυτοχρονα έβγαζε και πολλες ασσίστ. Ο Mertens κερδισε ενα κύπελλο Ολλανδιας αλλα και ενα “Johan Cruijff schaal” (ετσι ονομαζεται το Σουπερ Καπ Ολλανδιας) με τον Ολλανδικο σύλλογο και όσο ο Βελγος βελτιωνόταν ήταν σύντομα φανερό ότι εφτανε η ώρα για το επόμενο βήμα στην καριερα του.

Το 2013 ο Dries Mertens θέλησε να δοκιμασει τα όρια του και ήταν ετοιμος για ενα μεγαλυτερο club και ενα πιο ανταγωνιστικο πρωταθλημα. Η Νάπολη δεχτηκε να πληρωσει τα 9 με 10 εκατομύρια που ζητουσε η PSV για τον Βελγο διεθνή κατι που ανεβασε την πιεση στους ώμους του ποδοσφαιριστη, και αποδεχτηκε μεγαλο βήμα για τον Mertens ειδικα σε μία σεζόν πριν το παγκοσμιο κυπελλο. Ο Βελγος ποδοσφαιριστης θα επρεπε να είναι σε τοπ φόρμα αν θα ήθελε να εχει μεγαλο χρόνο συμμετοχής. Η Νάπολη εκεινο το καλοκαιρι δεν πήρε μονο τον Mertens αλλα και άλλους σταρς του ευρωπαικου ποδοσφαιρου όπως τους Gonzalo Higuain, José María Callejón και Raul Albiol.

Ο Mertens όπως ήταν λογικο χρειαστηκε καποιο χρόνο προσαρμογης τους πρωτους του μήνες στην Ιταλία. Οι Βελγοι ειδικοι του ποδοσφαιρου φοβήθηκαν ότι η μετακινηση του στην Ιταλία και την Ναπολή θα τον απομακρυνε απο την Εθνικη του Βελγιου μιας και δεν θα εβρισκε χρονο συμμετοχής εκει. Παρ'όλα αυτα ο Mertens υπεδειξε υπομονη, δεν πανικοβλήθηκε και απλά περίμενε πότε θα του δωθει καποια ευκαιρια. Αρχικά έγινε απαραιτητος για την ομαδα του (όπως και στην εθνικη Βελγιου), σαν αλλαγή ερχόμενος από τον παγκο τα τελευταια 20 λεπτα των ματς, ντριπλάροντας όλους τους αμυντικους και σουτάροντας με όλη του την δυναμη. Mετεπειτα ο προπονητης των Ναπολιτάνων Raphael Benitez, θελησε να δει πως θα συμπεριφερόταν ο Μertens αν θα ξεκινουσε τα ματς σαν βασικος και ο Βελγος του απέδειξε ότι είναι κατι καλύτερο απο ένα plan B. 

Νομίζω ότι ο Βελγος εθνικος προπονητης Marc Wilmots θα πρεπει να σκεφτει το ενδεχόμενο να παίξει με τους Mertens και Hazard στα πλαγια και με τον Kevin De Bruyne σαν επιθετικο μεσο.  Αυτο σημαινει ότι ο Marouane Fellaini θα πρεπει να πάει στον πάγκο αλλα με αυτο το σχήμα η εθνικη Βελγίου θα είναι πολύ πιο επικινδυνη επιθετικά και στις αντεπιθεσεις φωτια! Ο Kevin De Bruyne μπορει να στειλει την μπαλα οπουδηποτε θελησουν οι Mertens, Hazard και Lukaku απο τους οποιους με την ταχυτητα που εχουν μονο ευτυχη αποτελεσματα να περιμενεις. Με τον Kevin Mirallas ο Marc Wilmots εχει ακομα ένα παιχτη του ίδιου επιπεδου (με τον Dries Mertens) στο οπλοστασιο του. 

To 2009 o Dries Mertens αγωνιζόταν στην δευτερη κατηγορια του Ολλανδικου πρωταθλήματος και τωρα τους εχει καταπληξει τους παντες με τις εμφανισεις του στην Serie A. Μπορει να μην είναι πλέον το καλυτερο πρωταθλημα στην Ευρωπη αλλα αν ξερουν να κανουν καλα ενα πραγμα στην Ιταλία αυτο είναι το να παίζουν αμυνα. Όσο καιρο είναι στην Ιταλια ο Mertens απέδειξε στους "ειδικους" ότι ήταν λαθος όταν λέγαν ότι η PSV ήταν η καλυτερη ομαδα στην οποια θα μπορουσε να παιξει. Αντιθετως απεδειξε ότι ακόμα και η Ναπολη μπορει να ειναι ενα σκαλοπατι στον δρομο προς την κορυφη!




Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου