Αφιερωμα στην Jupiler Pro League '14-'15 : Ζουλτε Βαρεγκεμ

Συνεχίζουμε την σειρα των αφιερωματων στην Βελγικη Jupiler Pro League της επομενης σεζόν. Η ομαδα που θα αναλύσουμε σήμερα είναι η Ζουλτε Βαρεγκεμ




  • Ζουλτε Βαρεγκεμ - H μικρη που θελει να μπει σφηνα στις μεγαλες

Μια μικρή ομαδα με μικρή ιστορία, με μολις 1 κύπελλο στην ιστορία της, χωρις μεγάλο πλήθος φιλάθλων από πίσω της και όμως τα τελευταια χρόνια εχει βαλθει να μας τρελάνει όλους με την αγωνιστική της παρουσία. Πέρσι αν και καλυτερη έχασε στον τελικο του κυπελλου  από την Λόκερεν, ενω και στα playoff σε 3-4 αγωνιστικες πριν το τελος ήταν μεσα στο παιχνιδι του τίτλου μιας και βρισκοταν μολις 3 βαθμους πίσω από τον πρωτοπόρο. 

Καλυτερος ποδοσφαιριστης ψηφιστηκε ο
Thorgan Hazard της Ζουλτε για την σεζον '13-14
Φέτος η ομαδα έχει αλλαξει αρκετα σε σχέση με πέρσυ. Καταρχάς θα της λέιψει πολύ το μεγάλο της αστέρι ο Thorgan Hazard, (ο μικρος αδερφος του Eden της Τσελσι). Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός με την καταπληκτικη χρονια που εκανε περσι με την φανελά της Ζουλτε (17 γκολ και 20 ασσιστ σε 53 συμμετοχές), ψηφίστηκε σαν ο καλυτερος ποδοσφαιριστης του περσινου πρωταθλήματος. Φέτος ομως αποφασιστηκε απο την Τσέλσι που εχει τα δικαιωματα του να δοθεί δανεικος στην Μπορουσια Γκλαντμπαχ για να δουν αν μπορει να ανταπεξελθει σε ενα ανταγωνιστικότερο πρωταθλημα. Απο εκει και πέρα η Ζουλτε δεν θα εχει ουτε τις υπηρεσίες του 19χρονου Junior Malanda ο οποιος δοθηκε δανεικος από την Βολφσμπουργκ πέρσι κατα την διαρκεια της καλοκαιρινης περιοδου αλλα οι πολύ καλες εμφανισεις του (25 συμμετοχες - 5 γκολ - 3 ασσιστ) είχαν σαν αποτέλεσμα τον Γεναρη να γυρισει πίσω στην Γερμανια. Για την Γανδη έφυγε και ο 26χρονος μεσος Sven Kums (46 συμμετοχες - 6 γκολ - 7 ασσιστ) εναντι ενος ποσου της ταξης των 1,32 εκατομυριων αγγλικών λιρών, ενω το μεγαλύτερο πλήγμα για τον συλλογο ήρθε από την αποχώρηση του αρχηγου Davy de fauw (51 συμμετοχες - 2 γκολ -3 ασσιστ) ο οποιος θελησε να κανει το παραπάνω βημα στην καριερα του και υπέγραψε σαν ελευθερος στην Κλαμπ Μπριζ. 

Ωστόσο οι επιτυχίες που είχαν με την ομαδα όλοι αυτοι οι νεαροι παιχτες όσο και η τεραστια εξελιξη που είχαν σαν ποδοσφαιριστες είναι το πιο σημαντικο κέρδος της ομαδας. Καθώς συλλογοι απ'όλη την ευρωπη σημειωσαν τον τρόπο με τον οποιο ταλαντουχοι ποδοσφαιριστες ξεκινουν να παιρνουν χρονο συμμετοχής στην βασική ομαδα και να ενσωματόνονται σιγα σιγα σε μια λογικη σταδιακης αυξησης του χρονου συμμετοχής τους, γεγονος που οδηγει στο να γίνονται οι παιχτες και καλυτεροι ποδοσφαιριστες αλλα και καλυτεροι σαν ανθρωποι. Ετσί όταν ζητηθηκε απο την Μονακό να δοθει σαν δανεικος για έναν χρόνο ο 19χρονος δεξιος μπακ Yarouba Cissako, η απαντηση ήταν άμεση και εννοειται θετική. 

Ο Αneke με την φανελα της Αρσεναλ
Με την ίδια λογική που βλέπουν οι αλλες ομαδες την Ζουλτε (σαν ενα πολύ καλο σχολειο για την εξελιξη των νεαρων παιχτων τους), έχουν αρχισει να βλέπουν την ομαδα και οι διαφοροι ταλαντουχοι ποδοσφαιριστες. Έτσι όταν εγινε η πρόταση από την Ζουλτε στον Chuks Aneke (21χρονος επιθετικος χαφ) της Αρσεναλ ο οποιος περσι είχε 17 γκολ με την φανελα της Κρου στην οποια αγωνιζόταν ως δανεικος και στον 20χρονο μεσο Charni Εkangamene ο οποιος ανηκε στην Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ και περσι αγωνιζόταν ως δανεικος στην Καρλάιλ, οι παιχτες δεν χρειαστηκε να το πολυσκεφτουν για να υπογραψουν και να ακολουθήσουν τον δρομο που ανοιξε ο προκατοχος τους στην μεσαια γραμμη της Ζουλτε, Thorgan Hazard. Στην ομαδα υπέγραψαν επίσης και οι μικροι αδερφοι των Thorgan Hazard και Cristian Benteke, Kylie Hazand και Jonathan Benteke οι οποιοι προερχονται απο το πρωταθλημα νέων του Βελγιου και έχουν και συμμετοχες και στις μικρες εθνικες. O μοναδικος "μεγαλος" σε ηλικια (αν ενας 27χρονος μπορει να θεωρείται μεγαλος) είναι ο επιθετικος Glynor Plet για τον οποιο η Ζουλτε πλήρωσε στην Χαποελ Μπερ Σεβα 1,32 εκατομυρια λίρες, ο οποιος όμως έχει ήδη αρχισει να κανει απόσβεση των χρηματων σκοράροντας 3 γκολ στις 4 πρωτες συμμετοχες του με την ομαδα. 

To μυαλό πίσω απ'ολη αυτη την οργανωση ειναι ο πρωην αστυνομικος Francky Dury. O 56χρονος προπονητης ήταν αυτος ο οποιος στο πρωτο περασμα του στην Ζουλτε πήρε την ομαδα απο τις χαμηλότερες κατηγοριες και την οδήγησε μεχρι και το Κυπελλο ΟΥΕΦΑ κατακτωντας το Κυπελλο Βελγιου το 2006. Τωρα στο δευτερο του περασμα οντας προπονητης της Ζουλτε Βαρεγκεμ απο το 2011 εφαρμοζει στην ουσια όσο εμαθε σαν προπονητης της Εθνικης Ελπίδων του Βελγιου αλλα και όσο εμαθε από το περασμα του σαν τεχνικος συμβουλος της Βελγικης Ομοσπονδιας Ποδοσφαιρου. Συνδυάζει  λοιπόν τις γνωσεις του τόσο σαν προπονητης όσο και σαν τεχνικος διευθυντης, κατι που του επιτρεπει να διαμορφώσει την ομαδα οπως ακριβως θέλει, κάτι σαν τον ρολο που εχει ο Αρσεν Βενγκερ στην Αρσεναλ.  

Ο ιθύνων νους της Ζουλτε Βαρεγκεμ, Franckie Dury
Αυτο που είναι εντυπωσιακο για τον Dury, εκτος απο την ικανοτητα του να "βγαζει λαγους απο το καπελο του", οσον αφορα την επιλογη του σε νεαρους ποδοσφαιριστες, είναι και η νοοτροπια νικητη που εχει σαν προπονητης. Παρόλο που είναι υπευθυνος ενος σχετικα μικρου συλλόγου σε οικονομικο μεγεθος, δεν φοβαται να τα βαλει με τους "μεγαλους" και εχει πίστη στο τι μπορει να καταφερει η ομαδα του. Ακομα και όταν πέρσι η Βαρεγκεμ εχανε τον τιτλο του Κυπελλου, ο Dury βγηκε και υποστηριξε την ομαδα του, λεγοντας τα καλύτερα λόγια και μιλώντας σαν να σηκωσαν αυτοι το Κυπελλο. 

Τις 2 περασμενες σεζόν ο συλλογος εχοντας ενα μπατζετ μολις 9 εκατομυριων, έχασε μονο 10 ματς απο τα 60 που εδωσε συνολικα και βγήκε στις ευρωπαϊκες διοργανώσεις 2 φορες. Το να επαναλάβει την περσινη καταπληκτικη χρονια τερματίζοντας 4η και παιζοντας στο τελικο του κυπελλου, φαινεται εξαιρετικα δύσκολο να επαναληφθεί ειδικα μετα την φυγη τοσο σπουδαιων ποδοσφαιριστων αλλα όλα εξαρτιόνται από το πόσο γρήγορα θα μπορεσει ο Dury να "δεσει" σαν ομαδα αυτο το παιδομαζωμα που εκανε. Οπότε μην εκπλαγείτε αν η Ζουλτε όχι μονο τα καταφέρει αλλα κάνει και κατι παραπάνω απο τα περσινα. Ειναι η ομαδα αλλωστε που μας εχει συνηθισει στις εκπλήξεις!

Προβλεψη του Blog: Πιθανη καταταξη: 3η με 5η θεση


Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου