Τα μαθηματικά και η στατιστική στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου


Με αφορμη το εξαιρετικο αρθρο του φιλου Shadowbetcaster "Moneyball στο ποδοσφαιρο; Συμβαινει στην Δανια" αποφασισα επιτελους να δω την ταινια Moneyball. Tο ήξερα το στορυ αλλα και μονο το γεγονος ότι αφορουσε ιστορία ομαδας του Baseball με απέτρεπε απο το να κατσω να την δω. Όταν λοιπόν διαβασα το συγκεκριμενο αρθρο και ότι θα μπορουσε να γίνει εφαρμογή της συγκεκριμενης θεωριας του ήρωα της ταινιας και στο ποδοσφαιρο το πρωτο πραγμα που εκανα ήταν να ψαξω να βρω την ταινια.


O αληθινος Μπιλυ Μπιν, η ιστορία του οποιου εγινε ταινια
Για όσους δεν την εχουν δει το στορυ έχει ως εξης: Ξεκίνημα της σεζόν και μια μικρομεσαια ομαδα η Portland Athletics μολις εχει χασει τα τρια αστερια της. Τα τρια αστερια της τα οποια την βοηθησαν να φτασει στα play off οπου και αποκλειστηκαν από τους New York Yankees. Λεφτα για αναπληρωση των παιχτων αυτων δεν υπάρχουν οποτε ο τζεναραλ μανατζερ της ομαδας Μπιλυ Μπιν αναγκαζεται να καταφυγει σε ενα τεχνασμα - ιδεα εντελως πρωτοποριακο για τα δεδομενα της εποχής. Ακυρωνει εντελως ολοκληρο το επιτελειο των σκάουτερς το οποιο σαν αλλο συμβουλιο σοφών γερόντων πιστευε ότι με τις παρωχημενες του απόψεις θα ξαναοδηγουσαν την ομαδα στα νουμερα της προηγουμενης σεζόν, και στην θεση τους προσλαβανει εναν πιτσιρικα οικονομικο αναλυτη που αγαπαει το baseball (στην πραγματικοτητα γιατι προκειται περι αληθινης ιστοριας ο Μπιλυ Μπιν προσελαβε ολοκληρο επιτελειο οικονομολόγων και στατικολόγων) και μαζι εθεσαν σε εφαρμογη ενα πρωτοποριακο προγραμμα στατιστικης μεσω ηλεκτρονικου υπολογιστη οπου ανελυαν στατιστικα παιχτων περα από τα συνηθισμενα. Έτσι μπορεσαν όχι μονο να στελεχώσουν την ομαδα τους μενοντας μεσα στα πλαισια του πενιχρου μπατζετ αλλα και να κατακτησουν ενα ρεκορ 20 συνεχόμενων νικών, ρεκορ που ακομα και ομαδες θρυλοι του baseball δεν μπορουσαν να ξεπερασουν.

Τα μαθηματικα και η ενδελεχης αναλυση δεδομενων και στατιστικών στην υπηρεσία του αθλητισμου. Και εδω ερχόμαστε και ρωτάμε αν όλα τα παραπάνω μπορουν να εφαρμοστουν και στο ποδοσφαιρο. O Shadowbetcaster γραφει στο blog του

Το concept της ταινίας, που όταν προβλήθηκε είχε κάνει αίσθηση ,φαίνεται οτι βρήκε εφαρμογή και στο ποδόσφαιρο:συμβαίνει στην Δανία και συγκεκριμένα στην ομάδα της Μιντλαντ!
O 32 χρονος Rasmus Ankersen, στον ρόλο του ήρωα της ταινίας moneyball ,που ανέλαβε ως πρόεδρος την Μιντλαντ πριν 9 μήνες,έχει εφαρμόζει στην διοίκηση του συλλόγου αποφάσεις που προκύπτουν απο την ανάλυση στατιστικών δεδομένων.
Μέσα απο αυτά τα στατιστικά δεδομένα και τους αλγόριθμούς τους,που παρέχουν οι data analysts που προσέλαβε στον σύλλογο,βασίζονται οι μεταγραφές υποτιμημένων παικτών στην μεταγραφική αγορά,που όμως έχουν «κρυμμένα» ποιοτικότατα χαρακτηριστικά που προκύπτουν απο τα αριθμητικά δεδομένα τους.
Το προπονητικό τιμ της ομάδας επίσης ενημερώνεται με τον ίδιο τρόπο,τόσο για την στατιστική αποτίμηση των παιχνιδιών που διενεργήθηκαν ,όσο και για τα παιχνίδια που η ομάδα θα δώσει στο μέλλον.
Ο Άνκερσεν σε συνεντευξη τυπου της Μιντλαντ

Τα αποτελέσματα μέχρι του πειράματος,μέχρι στιγμής είναι εκπληκτικά.
Η Μιντλαντ βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος Δανίας,αφήνοντας δεύτερη με διαφορά 11 βαθμών ,το παραδοσιακό μεγαθήριο της χώρας ,Κοπενγχάγη. 
Παρά την εντυπωσιακή συγκεκριμένη επίδοση,ο  Rasmus Ankersen φαίνεται να προσγειώνει κάπως τα πράγματα,καθώς δηλώνει:"Σύμφωνα με το μαθηματικό μας μοντέλο,η διαφορά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλη.Σταθήκαμε σε κάποιες περιπτώσεις τυχεροί,ενώ η Κοπενγχάγη στάθηκε άτυχη. 
Δεν είμαστε ακόμα τόσο καλοί.Θα είμαστε ,όταν το πεί το μαθηματικό μας μοντέλο"!
Ψαχνοντας το θεμα λίγο παραπάνω, ανακάλυψα ότι πίσω από τον 32χρονο Δανό προεδρο της Μιντλαντ, βρισκεται ο Αγγλος μεγαλομετοχος της ομαδας, Μάθιου Μπέναμ. Ενας επαγγελματιας παίχτης του στοιχηματος οπου χαρη στα λίγα πραγματα που ηξερε γυρω από το ποδοσφαιρο και τις αριστες γνωσεις που ειχε στα μαθηματικα και την στατιστικη μπορεσε και εχτισε μια τεραστια περιουσια. Ο Μπέναμ λοιπόν εδώ και 3 χρόνια είναι ο μεγαλομετοχος της Μπρεντφορντ και τα παντα γυρω από την ομαδα κινουνται βασει στατιστικής. Οι προσλήψεις προπονητων, οι μεταγραφες παιχτών, οι προπονησεις της ομαδας, τα παντα όλα! Το αποτελεσμα; Από εκει που χαροπαλευε στην Football League One πριν 3 χρόνια, φετος αυτη την στιγμη είναι ενα βημα πριν την εισοδο της στα play off ανόδου για την Premier League...

Ο ιθύνων νους και μεγαλομετοχος των Μπρεντφορντ και Μιντλαντ, Μαθιου Μπεναμ

Δεν εμεινε όμως εκει. Το καλοκαιρι αγορασε με 6,2 εκατομμυρια λίρες την Μιντλαντ και αυτη την στιγμη η Μιντλαντ οπως διαβασατε και πιο πανω είναι μια ανασα από το πρωτο της πρωτάθλημα. Αξιοσημειωτο είναι ότι σε 17 ματς μετραει 15 γκολ από στημένα, εχοντας εναν μεσο όρο 0,88 γκολ από στημενες φασεις ανα ματς, τον δευτερο καλύτερο στην Ευρωπη πίσω από την Ατλετικο Μαδριτης η οποια εχει το καταπληκτικο 1,054!!!! Εννοειται φυσικα ότι αυτα τα ποσοστα επιτυχιας βγαινουν μεσω μελέτης (στατιστικη αναλυση) του αντιπαλου. Μαθηματικα και στατιστικη για ακομα μια φορά στην υπηρεσια του αθλητισμου.

Ο Αρκενσεν μιλώντας για την γνωριμια του με τον Μπέναμ λέει: "Θυμαμαι που τον ρωτησα αν η Μπρεντφορντ θα ανεβει από την Foutball League One στην Championship. Από εναν ανθρωπο του ποδοσφαιρου θα περιμενες ενα ναι ή ενα όχι ή μια απαντηση με συναισθημα. Αυτος απλα με κοταξε και μου είπε: Η πιθανοτητα να ανεβουμε φετος είναι 42,3%! Τοτε καταλαβα ότι βλεπει το ποδοσφαιρο με εναν εντελως διαφορετικο τρόπο".

 Το αν θα τα καταφερουν Μιντλαντ και Μπρεντφορντ να "μεγαλώσουν" ακολουθώντας το μοντελο που πρωτοδιδαξε ο Μπιλυ Μπιν στο Moneyball, μονο η ιστορία μπορει να το κρίνει. Το μονο σίγουρο πάντως είναι ότι εγω δεν θα πονταρω στην αποτυχια του εγχειρηματος του Μπέναμ... Το ίδιο και οι στοιχηματικες εταιριες ;)

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία δημοσίευση,που πλέον δίνει την ολοκληρωμένη εικόνα του "πειράματος" της Μιντλαντ.
    Δεν ξέρω αν θα πόνταρα στην επιτυχία του εγχειρήματος :p αλλά και εγώ θα ήθελα να πετύχει ,έτσι ώστε να δοθεί μια καλή ώθηση στην ανάλυση του ποδοσφαίρου,με περισσότερα και ποιοτικότερα στατιστικά,που αναπόφευκτα μερίδα αυτων των στατιστικών θα γίνουν διαθέσιμα και σε εμάς τους «κοινούς θνητούς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή