Ρατζα Ναϊνγκολάν - ο Βέλγος Νίντζα



Όπως πολλοι απο την τρεχουσα γενια των ταλαντουχων Βελγων διεθνών, έτσι και ο Ρατζα Ναϊνγκολάν έχει πολυεθνικες ρίζες και εγκατελειψε την παρτιδα του σε νεαρη ηλικία για να κυνηγησει το ονειρο της ποδοσφαιρικης καριερας. Ακολουθησε δηλαδη τον ιδιο δρομο που πήραν και οι Βινσεντ Κομπανί, Μαρουάν Φελαϊνί και Ρομελου Λουκακου, οι οποιοι βρισκονται πλέον σε μεγαλες ομαδες τα τελευταια χρονια.

Η πορεια όμως του Ναϊνγκολαν είναι καπως διαφορετικη από αυτη των συμπαιχτων του στην εθνικη ομαδα του Βελγιου μιας και ο 26χρονος ποδοσφαιριστης γνωρισε πραγματικα πολυ δυσκολα παιδικα χρονια. Ο Ινδονησιος πατερας του, τον εγκατελειψε αμεσως μετα την γεννα και ο νεαρος ποδοσφαιριστης της Ρομα, μεγαλωσε μονο με την Φλαμανδη μητερα του η οποια δουλευε πολλες ώρες για να μπορει να ανταπεξελθει στα χρεη και στο μεγαλωμα του γιου της σε μια δυσκολη γειτονια της Αμβερσας. "Δεν ήταν ευκολο για μενα" παραδεχτηκε αργοτερα ο Βελγος ποδοσφαιριστης. Kαι τα πραγματα γι'αυτον εγιναν χειρότερα όταν η μητερα του Λίζι πέθανε το 2010, λίγο μετα την υπογραφη των συμβολαιων με την Καλιαρι.

Μεχρι τότε όμως η μητερα του ειχε πολλους λόγους για να είναι περηφανη για τον γιο της. Ο Ναϊνγκολάν εντοπιστηκε από τον Ελβετο ατζέντη παιχτων Alessandro Beltrami όταν ακομα επαιζε στην τοπικη ομαδα της γειτονιας του την Germinal Beerschot και συντομα ο 16χρονος τότε Βελγος θα ταξίδευε για την Ιταλία και πιο συγκεκριμενα για την Πιατσεντζα και την Serie B. 

Παρόλο που ήταν μόνος του σε μια ξενη χώρα, ήταν αποφασισμενος να επίτυχει και τεσσερα χρόνια αργοτερα του δοθηκε η ευκαιρια να τεσταρει τον εαυτο του στην πρωτη κατηγορια με την Καλιαρι, αρχικα με την μορφη του δανεισμου. Εγκατασταθηκε στην Σαρδηνια και ανταποκριθηκε με επιτυχια και ανεση σε όλες τις εντος του γηπεδου προκλησεις.

Τον Ιανουαριο του προηγουμενου ετους απέρριψε προτασεις απο την Σαουθαμπτον, Γιουβεντους και Μιλαν, για να επιλεξει την Ρομα η οποια πληρωσε αρχικα 3 εκατομμύρια ευρω για να τον εχει δανεικο μεχρι το τελος της σεζόν και αλλα 6 εκατομμύρια το καλοκαιρι για να αποκτησει το 50% των δικαιωματων του. Τα τεσσερα αυτα στην Καλιαρι τον βρηκαν να εχει παντρευτει μια Ιταλίδα και να εχει αποκτησει και εναν γιο, ενω ποδοσφαιρικα εξελίχτηκε σε έναν αριστο μεσο ικανο τόσο για να "φτιαχνει" παιχνιδι όσο και για να "καταστρεφει". 

"Όταν σκεφτομαι το παρελθον μου και απο που ξεκίνησα..." είπε σε μια συνεντευξη του στο Sportsweek νωριτερα φετος, "Ειμασταν πολύ φτωχοι και εφαγα πολλα σκατα για να φτασω εδω που είμαι τώρα". Η μη ενταξη του στην ομαδα της Εθνικης Βελγιου που πήγε στο παγκοσμιο της Βραζιλιας ήταν κατι που τον πείραξε. "Ακομα δεν μπορω να χωνεψω γιατι δεν κληθηκα στην ομαδα το καλοκαιρι καθως πίστευα ότι αξιζα να ειμαι στην Βραζιλια", δηλωσε. Αλλα δεν χωρα αμφιβολια ότι η συγκεκριμενη μη κληση του τον πεισμωσε και τον εκανε να θελει να γινει ακομα καλυτερος.

Αυτα που δεν ξερετε για τον Ναϊνγκολάν
Αφου γρηγορα εγινε ενας από τους ποιοτικοτερους μεσους της Serie A, ο Ναϊνγκολάν για ακομα μια φορά τραβηξε την προσοχη ομαδων από την Premier League. Συμφωνα με την σαββατιακικη εκδοση της La Gazzetta dello Sport και οι 2 ομαδες του Μαντσεστερ φερονται να ετοιμαζουν προταση της ταξης των 40 εκατομμυριων λιρών για να τον ενταξουν στις ταξεις τους. Με τον Κεβιν Στρουτμαν να ταλαιπωρειται συνεχως από τραυματισμους ο Λουις Φαν Χααλ φερεται να στρεφει το βλεμμα του στην μετακινηση του Βελγου της Ρομα στην ομαδα του. 

Απο την αλλη πλευρα η Σιτυ δεν χρειαζόταν περαιτερω συστασεις για την αξια του Ναϊνγκολάν μετα την παρουσια του στο Etihad τον περασμενο Σεπτεμβρη. Με 3 πολυ σημαντικα τακλινγκ, 2 κοψίματα και πολλα μπλοκαρισμενα σουτ, ο Βελγος λειτουργησε σαν ασπίδα μπροστα από την αμυνα της Ρομα, ενω με τελειωσε το παιχνιδι και με 90,5% επιτυχια στις πασες. Μια από αυτες τις πασες ήταν και η καταπληκτικη ασσιστ στον αρχηγο της Ρομα Τόττι ο οποιος με αυτο το γκολ εγινε ο γηραιοτερος ποδοσφαιριστης που σκοραρει στο Champions League αλλα το σημαντικοτερο είναι ότι επετρεψε την ομαδα του να φυγει με τον βαθμο της ισοπαλίας απο μια απο τις δυσκολοτερες εδρες της ευρωπης.

Τα στατιστικα του Nαϊνγκολαν από το ματς με την Manchester City απο το fourfourtwo.com

Tα δυνατα του σημεία
Βλεποντας εναν παιχτη με 2,6 ταγκλινγκ κατα μεσο ορο και 1 κοψιμο ανα παιχνιδι είναι ευκολο να διακρινεις ενεργεια, μαχητικοτητα και επιμονη ως τα δυνατα σημεια του Ναϊνγκολάν. Σιγουρα τα εχει και με το παραπάνω. Παρόλα αυτα ομως ο Βελγος μεσος είναι και ενας από τους ηρεμοτερους και πιο αποτελεσματικους στην συνεισφορα παιχνιδιου παιχτες της Serie A, με μονο τον Ντανιελ Nτε Ροσσι και τον Αντρεα Πίρλο να εχουν περισσοτερες πάσσες από τον ιδιο σε όλο το πρωταθλημα.

Και ενω η Ρομα παλευει για να πιασει τα νουμερα της περσινης καταπληκτικης της πορειας, ο Ναϊνγκολάν φετος εμφανιζεται ακομα καλυτερος εχοντας σκοραρει ήδη 3 φορες και εχοντας συνεισφερει και 3 ασσιστ σε όλες τις διοργανωσεις.Με τον Στρουτμαν τραυματια και τους Ντε Ροσσι και Πιανιτς να ειναι ντεφορμε, αυτη την στιγμη είναι ο 26χρονος Βελγος μέσος αυτος ο οποιος σηκωνει το βαρος της μεσαιας γραμμης των Ρωμαιων.   

Ο επικεφαλής των τμηματων υποδομης της City, Πατρικ Βιειρά είναι φαν του Βελγου και εχει σχολιασει τις ικανοτητες του καθως και την σκληρη και βρωμικη δουλεια που κανει ο Ναϊνγκολάν μεσα στο γηπεδο για την ομαδα του. Και ο πρωην μεσος της Αρσεναλ είναι καποιος που δεν εντυπωσιαζεται ευκολα.


Ο μεσος των Τζιαλορόσι λόγω ύψους είναι αδυναμος στο εναεριο παιχνιδι εχοντας κερδισει μολις 11 από τις 33 εναεριες μονομαχιες στις οποιες εχει τεθει αντιμετωπος. Επίσης εχει την ταση να μπαινει πολύ δυνατα στις μονομαχιες κάτι που του εχει αποφερει 11 κιτρινες καρτες σε 32 αγωνες που εχει αγωνιστει φετος.

Είπαν γι'αυτον...
Πολλες μεταγραφες Ιανουαριού θελουν αρκετο χρονο μεχρι να εκλιματιστουν στη νεα τους ομαδα, αλλα ο Ναϊνγκολάν σιγουρα δεν ήταν μια από αυτες τις περιπτωσεις. Ολοκληρωσε το ντεμπουτο του με την φανελα της Ρομα εχοντας κανει 102 σωστες πάσσες στην ευκολη επικρατηση των Ρωμαιων απέναντι στην Τζένοα με 4-0. "Ειναι σαν να ειχε κανει προετοιμασια μαζί μας" ειπε ο κοουτς Ροντι Γκαρσια αμεσως μετα την λήξη του ματς. "Ειναι παιχτης υψηλου επιπεδου. Εχει πολύ ταλέντο και δεν ειναι εκπληξη για μενα το πόσο γρηγορα αφομοιωσε τα συστηματα μας. Το παιχνιδι μας, τον βολευει. Παιζουμε με την μπαλα κατω και ξερει πως να κανει τα παντα, τόσο να κοβει την μπαλα όσο και να την πασαρει σωστα".

Το ξερατε;
Ο Ρατζα δεν είναι ο μονος Ναϊνγκολάν ο οποιος κανει καλη εντυπωση στην ιταλικη πρωτευουσα, μιας και η διδυμη αδερφή του Ριάνα διαπρεπει και αυτη στην γυναικεία ομαδα ποδοσφαιρου της Ρόμα. Μάλιστα μολις προσφατα η Ριανα δεχτηκε κληση για να αγωνιστει με την Εθνικη ομαδα γυναικων του Βελγιου στο Cyprus Cup.

Βαθμολογια του στο

TALENTSPOTTER του 

Fourfourtwo.COM

  • Shooting 6
  • Heading 4
  • Passing 9
  • Tackling 8
  • Pace 7
  • Dribbling 6
  • Creativity 7
  • Work-rate 8



Tι θα συμβει τωρα;
Ετσι ωστε να συμμορφωθει με τους κανονισμους της FIFA, το καθεστως της συνιδιοκτησιας που υπαρχει ακομα στην Ιταλια, θα παψει να υφισταται απο το καλοκαιρι και μετα. Οποτε μενει να δουμε τι θα συμβει με την περιπτωση του Ναϊνγκολάν. "Ακουσα καπου ότι η αξια του 50% του Ναϊνγκολάν κοστιζει περιπου 10 εκατομμυρια ευρώ και γελασα με την ψυχη μου", ειπε ο προεδρος της Καλιαρι Τομασο Τζιουλίνι τον Ιανουαριο, συμπληρώνοντας ότι " αν καποια ομαδα θελει να ενταξει τον Βελγο στις ταξεις της θα πρεπει να πληρωσει πολλα περισσοτερα μιας και μιλαμε για εναν απο τους καλυτερους μεσους που αγωνιζονται αυτη την στιγμή στην Ευρώπη".

Την Ρομα παντως δεν θα την χαλουσε να εξαργυρωσει τις επιτυχημενες εμφανισεις του Βελγου μεσου, δεχόμενη καποια από τις προσφορες απο Premier League μερια, Ετσι κι αλλιως χρειαζεται τα λεφτα αυτα ετσι ωστε να ενισχυσει την ομαδα τόσο στην αμυνα όσο και στην επιθεση.


Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου