H εισοδος του Moneyball στο ποδοσφαιρο


Και πάνω που συζητουσαμε τις προάλλες αν το moneyball θα μπορουσε να εχει εφαρμογη και στον χωρο του ποδοσφαιρου, τσουπ διαβαζω την ειδηση... Ο Billy Bean (ο τζενεραλ μανατζερ τον οποιο μετενσαρκωσε στην ταινια ο Μπραντ Πιτ) συμφωνησε με την ΑΖ Αλκμααρ να αναλαβει ρόλο συμβουλου.


"Ειμαι πολυ ενθουσιασμένος με την ευκαιρια του να γινω μελος της Αλκμααρ εστω και σε συμβουλευτικο ρόλο". Ειπε ο Μπιλυ Μπιν στο επίσημο σάιτ της Αλκμααρ. "Παρόλο που είναι μια μεγαλη ομαδα με ιστορια, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και προκλησεις που αντιμετωπίζουμε και εμεις στους Oakland Athletic. Η αγαπη μου για το ποδοσφαιρο αλλα και το οραμα της Αλκμααρ για το μελλον της ομαδας, εκαναν αυτη την προσφορα πολύ δελεαστικη για να την αρνηθώ".

Η ιδεα του "Moneyball" ειναι να λαμβανεις το μεγιστο απο καθε παιχτη είτε τον αγοραζεις ειτε τον πουλας. Ο Μπιν αν και ανθρωπος του baseball εχει εδω και πολύ καιρο εκφρασει τον θαυμασμο του για το ευρωπαϊκο ποδόσφαιρο αλλα και για τον Αρσέν Βεγκερ τόσο για την απόδοση της Αρσεναλ στο χορταρι όσο και για την διαχειρηση του στα οικονομικα της ομαδας. Ο αμερικανος ειχε πει αλλωστε στο παρελθον ότι ενα από τα ονειρα του ειναι να γίνει τζενεραλ μανατζερ σε εναν ποδοσφαιρικο συλλογο όταν κλεισει την καριερα του στο baseball.  Τελικα αποδειχτηκε ότι δεν χρειαζόταν να περιμενει πολύ για να πραγματοποιηθει το ονειρο του.

O Μπιλυ Μπιν θα κρατησει την θεση του σαν τζενεραλ μανατζερ στους Οκλαντ Αθλετικς, μια ομαδα η οποια παραμενει ανταγωνιστικη παρόλο που εχει ενα απο τα χαμηλοτερα μπατζετ στην Major League Baseball (MLB). Οι Αθλετικς εχουν 3 σερι χρονιες που μπαινουν στα play off παρολο που αποκλειονται λίγο πριν το World Series καθε φορά. Οι επικριτες του συστηματος των Sabermetrics που χρησιμοποιει ο Μπιν σχολιαζουν ότι δεν εχει κερδισει ποτε ουτε εναν τιτλο με την ομαδα του. Αλλα πως θα το κανει, θα πουμε εμεις, όταν οι μεγαλες ομαδες εχουν δεκαπενταπλασιο μπατζετ;


Στην Ολλανδια ο Μπιν δεν χρειαζεται να ξεκινησει από το μηδεν. Η Αλκμααρ αυτη την στιγμή βρισκεται στην 4η θεση. Ο διευθυντης της ΑΖ Ερνι Στιουαρτ είναι αλλωστε φαν του "Moneyball" και είχε οργανωσει προβολή της ταινιας για τα υπολοιπα διευθεντικα στελέχη όταν πρωτεφτασε στον συλλογο. Ο πρωην μεσος της Εθνικης των Ηνωμενων Πολιτειων της Αμερικης, ο οποιος ειχε σκοραρει και στο ματς εναντια στην Κολομβια στο μουντιαλ του 1994, ειναι μισος Ολλανδος και ελπίζει ότι αυτη η συνεργασια με τον Μπιν θα δωσει στην ομαδα την  απαιτουμενη ωθηση για να μεγαλουργησει. "Eιχαμε συχνη επικοινωνια τους τελευταιους μηνες." λεει ο Στιουαρτ στο επίσημο site της ομαδας. "Οι γνωσεις του και οι ιδεες του γύρω από το ποδοσφαιρο είναι εντυπωσιακές. Επίσης το δικτυο γνωριμιων του που ασχολειται με το ποδοσφαιρο είναι άριστο. Εχουμε παρατηρησει ότι ο Μπίλυ σκεφτεται 2 βηματα πιο μπροστα όσον αφορα την καινοτομία. Και οι φιλοδοξίες του συμπίμπτουν με αυτες της ομαδας".

Όπως οι Athletics ετσι και η Αλκμάαρ, εχει καταφερει να συναγωνιζεται τα μεγαλα clubs της Ολλανδίας ( PSV  και Αγιαξ), με περιορισμενο μπατζετ, κερδίζοντας μαλιστα και το πρωταθλημα 2 φορές με τελευταια αυτη του 2009, ενω εχουν καταφερει να τερματισουν 3 φορες μεσα στην κορυφαια πενταδα του πρωταθλήματος τα τελεταια πεντε χρόνια.

Η φιλοσοφία του Μπιν διαμορφώνεται ως εξής. Σκοπός είναι να λάβεις από εναν παίχτη περισσοτερα  απ'όσα θα ξοδεψεις για να τον αγοράσεις (ειτε αγωνιστικα ειτε μετοπουλώντας τον). "Υπαρχει μια λανθασμενη αντιληψη ότι ποτε δεν πληρωνεις πολλά για κανέναν, αλλα αυτο δεν ειναι αληθεια." ειπε ο Μπιν σε συνεντευξη του στην Telegraph το 2011. "Πρεπει να σιγουρεψεις ότι θα λάβεις περισσότερη αξία από αυτη που θα πληρώσεις. Αυτο μπορει να γινει ειτε με την μορφη ενος πολύ ακριβου παιχτη, ειτε με την μορφη ενός νεαρου εξελίξιμου παίχτη, αλλα δεν εχει να κανει με το να αγοραζεις μονο φτηνά ή να μην ξοδευεις καθόλου χρηματα".

Aλλα το ερωτημα για το εαν μπορουν να εφαρμοστουν οι αρχες του "Moneyball" στο ποδοσφαιρο, ενα αθλημα οπου οι ανταλλαγες παιχτών είναι σπάνιες, σε αντιθεση με αυτο που συμβαινει στο baseball, παραμενει . Στο ποδοσφαιρο οι παιχτες πωλούνται σε τιμές που καθορίζονται από την αγορα και εδω δεν υπαρχει ο θεσμος του σάλαρι κάπ.                                                                            

Ωστόσο ο Αντερσον διαφωνει για το αν ο Μπιν θα μπορεσει να βρει και να εκμεταλλευτει ενα παρόμοιο κενό στην μεταγραφικη αγορα του ποδοσφαιρου. "Το λεω κατηγοριματικά ότι η αγορα για παιχτες είναι σαφώς πιο εναπαρκή στο ποδοσφαιρο σε σχεση με το baseball" υποστηρίζει ο Αντερσον ο οποιος εχει γραψει το βιβλίο "The Numbers Game: Everything You Know About Football Is Wrong."                                                                                                                                                                         
Ωστόσο υπάρχει και η αλλη αποψη η οποια υποστηρίζει ότι η μεταγραφικη αγορά του ποδοσφαιρου είναι παγκοσμια και δεν περιορίζεται μονο στις Ηνωμενες Πολιτείες και ότι οι στατιστικες αναλύσεις παιχτων δεν εχουν αναπτυχθει τόσο πολύ όσο στο baseball. To μονο σίγουρο είναι ότι θα ψαχνω με αγωνια το καλοκαιρι τις μεταγραφικες αναζητησεις της Αλκμααρ για να δω αν θα μπορεσει ο Μπιλυ Μπιν να εφαρμοσει την θεωρία του και στον χωρο του ποδοσφαιρου.



Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου