Η ομάδα χωρίς ονομα και ιστορια


Υπαρχουν πολλές περιπτωσεις στην ιστορία  του ομορφου παιχνιδιου που ονομαζεται ποδοσφαιρο στις οποίες ιστορικες ομάδες ειτε διαλύθηκαν είτε επρεπε να ξαναξεκινησουν στην κυριολεξία από το μηδεν (βλεπε Αρη και ΑΕΚ απο Ελλαδα, Φιορεντινα από Ιταλία κλπ) ετσι ωστε να επιβιώσουν. Μια παρόμοια περιπτωση συμβαινει αυτη την στιγμη στην Ρουμανία και πιο συγκεκριμενα με την ομαδα της Στεάουα Βουκουρεστίου.
Η Στεάουα Βουκουρεστιου είναι η πιο επιτυχημενη και γνωστη ομαδα της Ρουμανίας με επιτυχίες και κατακτησεις τοσο στο εγχωριο πρωταθλημα όσο και στις ευρωπαϊες διοργανώσεις. Ιδρυθηκε το 1947 σαν αθλητικος σύλλογος από το υπουργειο αμυνας της Ρουμανίας και από τοτε εχει κατακτησει 25 πρωταθλήματα και 21 Κυπελλα και είναι μακράν η κορυφαια Ρουμανικη  ομαδα. Από το 1985 εως και το 1989 η ομαδα του Στρατού κατέκτησε 5 συνεχομενα πρωταθλήματα Ρουμανίας, ενα Κυπελλο Πρωταθλητριων Ευρωπης το 1986 απέναντι στην Μπαρτσελόνα (όσοι δεν γνωριζετε πως κατεκτησε το κυπελλο η Στεαουα απλα δειτε το βιντεακι που ακολουθει για να δειτε τι εκανε ο Ντουκανταν, δεν σποϊλάρω αλλο) και εφτασε και σε εναν ακομα τελικο 3 χρονια αργότερα, ενω από εκεινη ακομα την εποχή κρατάει το ρεκορ με το μεγαλυτερο αηττητο σερί σε εγχωριο ευρωπαϊκο πρωτάθλημα, ουσα αήττητη για 104 σερί αγώνες.


Το 1998 έτσι ωστε να συμμορφωθει με τις απαιτησεις της ΟΥΕΦΑ, η Στεαουα Βουκουρεστίου αποσπάστηκε από το ρουμανικό Υπουργειο Αμυνας και το 2003 αγοράστηκε από τον αμφιβολου ηθικής επιχειρηματία George Becali. 12 χρονια αργότερα  και μετα από μια μετρια πορεια της ομαδας με μονο 2 κατακτησεις πρωταθληματων, ο Becali βρισκεται στην φυλακη για παρανομες συναλλαγες και διαφθορα στον χωρο του ποδοσφαιρου. Παραλληλα η Στεάουα στις αρχες του περασμενου Δεκεμβρη εχασε στο δικαστηριο που την πηγε το Υπουργειο Αμυνας για παρανομη χρηση του ονοματος και του σηματός της. Αυτο που ακολουθησε ήταν μια από τις μεγαλύτερες ντροπες στην ιστορία του Ρουμανικου ποδοσφαιρου μιας και στη Στεάουα απαγορευτηκε να κανει χρηση του ονοματος και του σηματος κατι που ειχε σαν αποτελεσμα στα πρωτα ματς μετα την δικαστικη απόφαση η ομαδα να εμφανιζεται χωρις σημα αλλα και χωρίς ονομα!!! Μετά από λιγες αγωνιστικες η ομαδα αρχισε να εμφανιζεται με το ονομα "FCSB". To υπουργειο αμυνας από την αλλη φερεται να θελει να ιδρυσει καινουργια ομαδα, μιας και μετα από αλλαγες στη νομοθεσία της UEFA κατι τετοιο είναι πλεον επιτρεπτο και συμφωνει με τους υπαρχοντες κανόνες.

Άλλα χρωματα και φανελα χωρίς σήμα για την Στεαουα
Χωρις σημα και με την ονομασία "γηπεδουχος" στον φωτεινο πινακα του γηπεδου
Το σκανδαλο οπως ειναι επομενο εχει εξαγριώσει τους οπαδους οι οποιοι πλεον απεχουν από το γηπεδο μιας και δεν θελουν να βλεπουν την ομαδα τους να αγωνιζεται με αλλο ονομα, αλλο σημα και αλλα χρωματα. Το μονο που απομενει είναι να δουμε αν η πολιτεια θα επεμβει για να λύσει το προβλημα που εχει δημιουργηθει. Αν κατι τετοιο δεν συμβει τοτε μαλλον θα πρεπει να συνηθισουμε την ονομασία FCSB η οποια υποτιθεται ότι αντικαθιστά ενα από τα μεγαλύτερα συμβολα όχι μονο της Ρουμανίας αλλα και ολοκληρης της ανατολικης Ευρωπης.

Υ.Γ.1 Αυτή την στιγμη η FCSB είναι πρωτη στο πρωταθλημα της Ρουμανίας και αν συνεχισει ετσι θα φτασει στην πρωτη κατακτηση πρωταθλήματος στην ιστορία της...
Υ.Γ.2 Δειτε το εξαιρετικο αφιερωμα του Copa90 για το τι συμβαινει αλλα και για τις αντιδρασεις από ποδοσφαιριστες, οπαδους αλλα και ονοματα θρυλους της Στεαουα, βιντεάκι που αποτελεσε και την αφορμή για να γραφτει το συγκεκριμενο αρθρο

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου