Οταν οι φιλαθλοι "ματωνουν" και χτίζουν οι ιδιοι το γηπεδο της ομαδας τους


H Ουνιόν Βερολινου δεν είναι ενα συνηθισμενο club. Η μικρη ομαδα που ζουσε στην σκια της φιλο-σταζικης Δυναμο Βερολινου για πολλα χρόνια αυτη την στιγμη βρισκεται στην δευτερη κατηγορια της Γερμανιας και μαλιστα τερματισε στην 7η θεση φετος, φτανοντας σε καποια φαση του πρωταθλήματος να διεκδικει και την ανοδο, ενω η παλαι ποτε κραταια αντιπαλος της βρισκεται θαμμενη καπου στην 5η κατηγορία του γερμανικου πρωταθλήματος. Θα μου πειτε τι το ενδιαφερον μπορει να εχει η 7η ομαδα της σβαιτελιγκα και όμως η συγκεκριμενη ομαδα εχει κατι για το οποιο θα πρεπει να είναι περήφανη και αυτο δεν είναι αλλο περα από τους φανταστικους φιλαθλους της των οποιων το επίπεδο αφοσίωσης είναι περα από τα συνηθισμενα.


H ενοποιηση της Γερμανίας αποδειχτηκε σκληρη για τις ομαδες της πρωην Ανατολικης Γερμανιας. Πολλες από αυτες αν και  ήταν επιτυχημενες πριν την ενοποιηση δεν μπορεσαν να τα καταφερουν στο νεο καθεστώς της ελευθερης αγορας και του καπιταλισμου. Για να καταλαβετε το μεγεθος μεχρι και πριν μερικα χρονια δεν υπήρχε ουτε μια ομαδα στην Μπουντεσλίγκα από την πρωην Ανατολικη Γερμανια. 
Eisern Union αποκαλουν την ομαδα τους οι φιλαθλοι δηλαδη "Σιδηρα Ενωση"

Γι' άυτο και οι ελπίδες όλων των πρωην Ανατολικών εχουν πεσει πανω στην Ουνιον. Ειναι οικονομικά υγιης και πλεον φαινεται ότι τα καλυτερα ερχονται. Αλλα δεν ήταν παντα ετσι τα πραγματα. Ο αμυντικος Ρολφ Βεμπερ επαιξε 206 ματς με την φανελα της Ουνιον τόσο στην πρωτη όσο και στην δευτερη κατηγορία της π.Α.Γ. από το 1970 εως και το 1981. Όταν ρωτηθηκε τι κανει την ομαδα τοσο ιδιαιτερη απάντησε: "Χαναμε περισσοτερα ματς απ'οσα κερδιζαμε αλλα οι φιλαθλοι ποτε δεν απογοητευονταν. Η ατμοσφαιρα ήταν παντα καταπληκτικη ". Στην πραγματικοτητα η Ουνιόν εχει μεγαλύτερο αριθμο οικονομικών κρισεων απ' οτι κερδισμενα τροπαια. Και οι φιλαθλοι είναι παντα εκει για να βοηθησουν. Το 2004  η ομαδα χρειαζόταν εσπευσμένα 1,5 εκατομμυρια ευρω για να αποφυγει την χρεωκοπια. Οι φιλαθλοι της τοτε οργανωσαν μια καμπανια την οποια ονομασαν "ματωνουμε για την Ουνιον" και μεσω της οποιας εδιναν αιμα και τα λεφτα από την πραξη τους αυτη πηγαιναν κατευθειαν στην διοικηση της ομαδας. Η χρεωκοπια αποφεύχθηκε. 

Ο προεδρος της ομαδας Ντιρκ Ζινγκλερ
Η στενη σχεση ομαδας και φιλαθλων ειναι αρρηκτα συνδεδεμενη. Ο προεδρος της ομαδας Ντιρκ Ζινγκλερ είναι και αυτος φιλαθλος της ομαδας και ξερει πολύ καλα πως σκεφτονται οι οπαδοι της Ουνιόν και τι θελουν. Σε συνεντευξη του σε γερμανικο περιοδικο που ασχολειται με το ποδοσφαιρο οταν ρωτηθηκε ποια είναι η αποψη του για την κριτικη που ασκησαν οι φιλαθλοι της ομαδας του για την χρηση βιας που εγινε από την αστυνομια στο φετινο εκτος εδρας ματς της ομαδας μεσα στην Φρανκφούρτη, απαντησε: "Κανεις δεν χρειαζεται να μου πει τι εγινε εκει περα", ειπε. "Ημουν ενας από τους 1500 φιλαθλους που ήταν εκει και συμφωνω σε όσα λενε". 

Το 2008 όταν και η Ουνιόν επρεπε να εκσυγχρονισει το γηπεδο της για να απαντησει στις απαιτησεις της Γερμανικης Ομοσπονδιας Ποδοσφαιρου, ο Ζιγκλερ γρηγορα εκανε κατανοητο σε όλους ότι η ομαδα δεν θα μπορουσε να το επιτυχει χωρις την συνεισφορα των φιλαθλων της. Κανενα προβλημα! Με την βοηθεια 2400 εθελοντων το σταδιο ξαναχτιστηκε μεσα σε 300 μερες. Οι εθελοντες εργαστηκαν συνολικά 140.000 εργατοωρες  και η Ουνιον εχει πλεον ενα μοντερνο γηπεδο χωρις να χρειαστει να πληρωσει ουτε ευρώ.  Το ποσοστο των ορθίων παρέμεινε ακριβως οσο ήταν και πριν την ανακατασκευη υστερα από συμφωνια φιλαθλων και διοικησης, παρεμεινε δηλαδη στο 80%. 

Φιλαθλοι της Ουνιον "χτιζουν" τις εξεδες του γηπεδου τους

Για να τιμησει την βοηθεια αυτη από τους φιλαθλους της ομαδας, η διοικηση εφτιαξε ενα αγαλμα ενος κοκκινου κρανους (σαν αυτα που φορουν στα εργοταξια) στην βαση του οποιου αναγραφονται τα ονοματα ολων των εθελοντων. Ενας από τους εθελοντες ρωτουμενος για το μνημειο αυτο είπε: "Βοηθησα στην ανακατασκευη για να αφησω κατι σαν κληρονομια για τις επομενες γενιες. Ποτε δεν περιμενα ότι θα γραφοταν το ονομα μου στην ιστορια της ομαδας. Τα Σαββατα εφερνα και την κορη μου και βοηθουσε με το σκαψιμο των θεμελιων. Το ονομα της ειναι και αυτο γραμμενο στο μνημειο. Ειναι μια κοινη αναμνηση που παντα θα υπαρχει και την εχουμε μαζί, ακομα και οταν δεν θα υπαρχω πια εγω". Νομιζω η παραπανω απαντηση ειναι ενδεικτικη για το ποσο συναισθηματικα δεμενοι είναι οι φιλαθλοι με την ομαδα και ποσο σημαντικο ρολο παιζει στην ζωη τους.

Μιλώντας για το δεσιμο των φιλαθλων με την ομαδα να αναφερουμε και τον θεσμο πλεον της συγκεντρωσης στο γηπεδο την παραμονη των Χριστουγεννων για να τραγουδησουν τα καλαντα και να πιουν Glühwein (ζεστο κρασι). Φετος ήταν η επετειος των 10 χρονων από την πρωτη συγκεντρωση και 27.000(!!!!) κοσμος μαζευτηκε στο γηπεδο όχι για να δει την ομαδα να παιζει αλλα για να τραγουδησει τα καλαντα για 90 λεπτα. Ο εμπνευστης της ιδεας Torsten Eisenbeiser λεει: "Μετα από μερικα κακα παιχνιδια, απλα πηγαμε σπιτια μας χωρις καν να ευχηθουμε καλα χριστουγεννα ο ενας στον αλλο. Ειπα σ'ενα φιλο μου την ιδεα του να μαζευτουμε στο γηπεδο και να πουμε τα καλαντα. Τελικα μαζευτηκαμε 89 ατομα και τραγουδησαμε τα καλαντα εξω από το γηπεδο, το οποιο φυσικα ήταν κλειστο. Την επομενη χρονια ειμασταν πολύ περισσότεροι και από την 3η χρονια και μετα εγινε πλεον επίσημο event της ομαδας".   Πλεον για τα Καλαντα της Ουνιον οπως ονομαζεται το event ερχονται όχι μονο απ΄ολα τα μερη της Γερμανιας αλλα και απο αλλες χωρες. Σε καθε επισκεπτη δινεται ενα κερακι και ενα βιβλιαρακι με τα καλαντα, ενω προσφερεται και το Glühwein.

Μπορει η Ουνιον Βερολίνου να μην εχει τους τιτλους της Μπαγερν Μοναχου, τον κοσμο της Μπορουσια Ντορτμουντ ή το πολιτικο υποβαθρο της Ζενκτ Παουλι, αλλα σιγουρα δυσκολα θα βρισκεις τετοιο δεσιμο μεταξυ φιλαθλων και ομαδας.  Το μονο σιγουρο είναι ότι δεν είναι ενα συνηθισμενο club.
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου